ATLAS HOTEL HOIAN is located in Hoi An’s “Old Town; an area which has rapidly grown since it was officially named by UNESCO as a World Heritage Site.Recently, most of the ancient houses have been converted into shops and restaurants that serve the daily influxof tourism. The neighborhood is well known for its beautiful tiled-roofscape and itsinternal courtyardsthat provide a layered spatial quality between the inner and outer spaces. This quality has been slowly eroded due tochaotic commercial flow. As a consequence,  Old Town has lost its charmof a calm and peaceful lifestyle.

Rethinking The Future Awards 2022

Project name: ATLAS HOTEL HOIAN
Client: DANH Co., Ltd.
Architect Firm: VTN Architects (Vo Trong Nghia Architects)
Interior Design: VTN Architects (Vo Trong Nghia Architects)
Principal architects: Vo Trong Nghia, Tran Thi Hang
Design Team:Le Thanh Tung, Pham Huu Hoang, Nguyen Thi Ha Vi, Le Thanh Tan, Nguyen Ngoc Thien Chuong,
Photography: Hiroyuki Oki
Status: Completed in May 2016
Program: Hotel & Leisure
Location: 30 Dao Duy Tu, Hoi An, Quang Nam, Viet Nam
Site Area: 1.348 m2
GFA: 3.115 m2
Website of Atlas hotel: http://atlashoian.com

Atlas Hotel By Vo Trong Nghia Architects - Sheet5Located in an irregular plot of land, the designapproach of Atlas Hotel is to turn this constrain into its unique character. The linear layout is divided into several internal courtyards, and by lifting the building above the site, it completely freesthe ground floor to create an inter-connected network of courtyards. Thisspatial quality reflects the dynamism of the new Hoi An but also retains the charm of the Old Town.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

Atlas Hotel By Vo Trong Nghia Architects - Sheet7The five story hotel includes 48 guest rooms as well as various leisure functions such as restaurant, café, rooftop bar, spa, gym and swimming pool. Due to the complexity of the site, each guest roomis shorter and wider than typical hotel rooms. Rather than a problem, this presented an opportunity for the rooms to have greater access to greenery not only from the bedroom but also from the bathroom.

Atlas Hotel By Vo Trong Nghia Architects - Sheet9The building façade is clad with locally-sourced sandstone pieces used in combination with an exposed concrete slab and a series of planters along the corridors. The planters are arranged along the entire façade of the hotel not only provides solar shading but also allows cooler air to ventilate the spaces.In addition, the perforated stone walls admitdaylight without blocking air flow.This scheme allows the place to be naturally ventilated to minimise the use of air conditioner.Theuse of these green and natural elements embodies the particular interest of the office andthe House for Trees concept: to integrate greenery into design as a way to rejuvenate urban areas and to contribute to societal improvement. At its core, Atlas Hotel reconnects man with nature.


Vo Trong Nghia Architects

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment

Rethinking The Future Awards 2022