Near the edge of a cliff on the East coast of Prince Edward Island sits Howe Bay House with its gaze fixed on the horizon. On approach, the site propels you into an overwhelming expanse of water and sky fused together by an endless horizon line. The quiet presence of the home invites refuge from the harsh North-East and provides a sense of grounding, balancing the site’s expansiveness.

Project Name: Howe Bay House
Studio Name:
Nine Yards Studio
Project size: 4521 ft2
Site size: 24000 m2
Completion date: 2020
Building levels: 2
Location: Howe Bay, Canada
Photography: Younes Bounhar

Dining Space ©Younes Bounhar

Two horizontal bars form the home, one clad in cedar, the other in steel, both locked in place by a vertical intersection which forms the main entrance. The entrance acts as a beacon providing glimpses of the ocean beyond and is composed of a glazed window and door surrounded by a steel hoop weathered by the salt spray.

Breezeways and minimal glass openings punctuate the elongated form and provide framed ocean views. Sliding barn doors allow breezeways to be closed for privacy and weather protection. The South, East and West facades are occupied by windows and sliding glass doors, taking advantage of surrounding views and providing access to the cedar deck that wraps around both levels.

Living Room ©Younes Bounhar

The entryway creates a subtle tension before stepping down with the natural grade into the larger volume of the main living area where you are plunged into an expansive view of the ocean.

The main living area is open concept and contains a lounge, kitchen and dining area. Polished concrete floors, whitewashed and black stained Baltic birch, exposed steel columns and large spans of glass compose the interior material palette. The steel columns are set back from the glass, providing unbroken views to the surrounding nature.

Bedroom ©Younes Bounhar

An outdoor kitchen and lounge area are located on the East end of the home, while the rest of the home on both levels is surrounded by decking covered by cedar clad overhangs that provide shade, shelter and an extension of the main living space to the outdoors.

The second level, flanked by sliding glass doors on three sides contains a master suite, two kid’s bedrooms and a guest suite. A second-storey deck wraps around the South, East and West facades, and can be accessed from any of the bedrooms, providing a quiet place to breathe in the fresh salt air and take in the expansive vistas.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment