‘Kalrav’-is an open avian haven to experience amidst the dense wilderness. The site is located near Thol lake, Ahmedabad, situated next to an existing weekend home. Initially, this place was a flat land with few trees on periphery. The owner was fond of birds and had various exotic bird species from different part of the world. Also, on reaching the site, we were welcomed by birds belting out their melodious chirps and beautiful incantations. It just felt so awakening and rejuvenated. This sparked as a basic concept for the design. The name-‘kalrav’ means chirping of birds.

Project Name: Kalrav Farm
Architecture Firm: VPA architects
Firm Location: Ahmedabad, India
Completion Year: 2020
Gross Built Area: 3000 sq.yards
Project Location: Ahmedabad, India
Landscape: Jinal Patel
Lead Architects: Ronak Patel, Jinal Patel and Naiya Patel
Design Team: Ronak Patel, Jinal Patel and Naiya Patel
Landscape: Jinal Patel
Photo Credits: Inclined Studio

©Inclined Studio

The aim was to create a raw and organic environment for our clients to relax and be close to nature. The entrance is done using traditionally carved door and theme wall with mud plaster. This brought a sense of belonging and humbleness on arrival. Further, you are welcomed with a bird aviary which stages a backdrop for the existing Neem tree, which stands as a sculpture in the centre of the courtyard. The use of bird motifs in niches and screens creates a memory of the place.

©Inclined Studio

The major part of the site is waterscapes, so as to attracts more birds. The sound of waterfall makes this place more alive. The tiered waterscapes and plantation with spaces for engagement, create an ambience for one to soothe and relax.The periphery  was planted with bird friendly trees and we have planted over 250 trees until now and it still growing.The walking trail and the cable bridge was made in between the greenscapes and waterscapes  to let one be a part of the space physically  and experience it. Lightpoles were custom made which bi-functioned as a bird feeder too.

©Inclined Studio

The elevated deck facing east became the perfect for yoga and breakfast.While viewing the complete drama of the site, the hanging deck is where you can sit and enjoy the entire  waterscape. The mist fountain enhances the pool experience which is the topmost level .

©Inclined Studio

We have kept the built  area to be minimum and subtle. The upper floor becomes a lounge while the lower floor becomes the activity area, that remains shaded and cosy throughout the day. Also in the evening, the indirect and mild lighting brings a soft and serene ambience to this place. ‘Kalrav’ is a paradise not only  for our clients but also ,birds, insects and many other living creatures. The absolute connection with the natural elements like  air, sky, water ,earth, makes one want to come here again.

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment