La Shed Architecture was born to innovate the relationship of citizens with architecture. A relationship in which calling an architect must become as natural as calling an accountant. A relationship in which to design a place of life in one’s image and likeness must no longer be a matter of luxury or utopia.

La Shed Architecture- 15 Iconic Projects
La Shed Architecture _ Studio Portrait _ ©lashedarchitecture

La Shed Architecture has developed a thorough expertise in the renovation, transformation, and construction of buildings of all types and historical backgrounds. Opening, lighting, and alignment are the core of all projects designed by the studio.

The studio’s projects are distinguished by their functional and decidedly contemporary traits and by using sustainable, affordable, and classic materials. Attention is paid to the details and finishes to obtain a quality result, throughout the development process and until the end of the works.

Here are 15 La Shed projects from newest to oldest.

1 _ Maison de la Rivière Saint-François _ 2019

The Maison de la Rivière Saint-François is a residential architecture composed of four volumes disposed into different levels to take advantage of the orographic constraint and maximize the river views and take advantage of natural light.

The juxtaposition of the spaces, the variations in the levels of the roof and the interior ceilings, the double-height holes give each of the spaces a clean character, accentuate the reading of the different volumes and create, through the placement of the windows, frames on the surrounding landscape. This contrast of dilated and contract spaces that converge with each other, as well as the play of stairs and double heights, create a balanced dwelling that combines majestic spaces with raised ceilings with more intimate and collected places.

Maison de la Rivière Saint-François _ 2019 - Sheet1
La Shed Architecture _ Entrance_s view _ © lashedarchitecture
Maison de la Rivière Saint-François _ 2019 - Sheet2
La Shed Architecture _ View from the river _ © lashedarchitecture
Maison de la Rivière Saint-François _ 2019 - Sheet3
La Shed Architecture _ Interior volumes and views _ © lashedarchitecture
Maison de la Rivière Saint-François _ 2019 - Sheet4
La Shed Architecture _ Framing the landscape from the inside _ © lashedarchitecture

2 _ Au Gré des Champs _ 2019

The Cowshed of La Shed architecture is a project for a family of breeders who have developed, over the years, eco-responsible know-how for the production of organic cheeses. 

This building was an opportunity to provide animals and workers in a comfortable environment. It fits into the context of the existing farm despite being a large building. A wooden structure is its backbone; the translucent coating reflects, by day, the surrounding landscape, making the stable disappear in context and guarantees complete natural lighting of the interior; at night, with the lights on, he turns architecture into a lantern.

Au Gré des Champs _ 2019 - Sheet1
La Shed Architecture _ Gré des Champs – outdoor _ © lashedarchitecture
Au Gré des Champs _ 2019 - Sheet
La Shed Architecture _ Gré des Champs – indoor _ © lashedarchitecture
Au Gré des Champs _ 2019 - Sheet3
La Shed Architecture _ Gré des Champs – night outdoor _ © lashedarchitecture

3 _ Maison Louis-Hémon _ 2019

This house of La Shed Architecture is the renovation of a duplex apartment set into several levels, in continuity and relation to the outdoor spaces. The kitchen on the ground floor connected with the terrace serves as a union between the basement living space and the sleeping area upstairs. The architecture of the outdoor spaces, including the vegetable garden on the roof, and the interiors merge through the large windows that allow the rooms to enjoy natural light without sacrificing privacy. Thus, in an urban space, a comfortable residence surrounded by greenery is constituted.

Maison Louis-Hémon _ 2019 - Sheet1
La Shed Architecture _ Maison Louis-Hémon – orchyard _ © lashedarchitecture
Maison Louis-Hémon _ 2019 - Sheet2
La Shed Architecture _ Maison Louis-Hémon – living room _ © lashedarchitecture
Maison Louis-Hémon _ 2019 - Sheet3
La Shed Architecture _ Maison Louis-Hémon – outdoor _ © lashedarchitecture

4 _ Chalet Paramount _ 2017

The Shed Architecture with this building reinterprets a traditional alpine chalet at the same time. Built with local, natural, and sustainable materials that guarantee durability and strengthen its vernacular character. The complex fits perfectly into the landscape despite the topography and consists of three main elements: the cottage, the garage, and the pool. A simple and quiet building, wild in its external connotation as modern and with clean lines inside. The outdoor-projected living area is located on the ground floor and juts out towards the weighing, while the bedrooms are divided between the attic and the basement.

Chalet Paramount _ 2017 - Sheet1
La Shed Architecture _ Chalet Paramount – view 1_ ©lashedarchitecture
Chalet Paramount _ 2017 - Sheet2
La Shed Architecture _ Chalet Paramount – view 2_ ©lashedarchitecture

5 _ Maison Shefford _ 2016

This project by La Shed Architecture consists of minimalist features and natural materials that recall the nature of the peak on which it’s perched. In every room, the landscape talks with the interior spaces creeping in from the large windows together with the sun rays that, refracting themselves on the light and natural colors of the rooms, naturally illuminate the whole house. The constant interaction with the natural landscape that changes with the seasons causes the perception of interior changes several times throughout the year.

Maison Shefford _ 2016 - Sheet1
La Shed Architecture _ Chalet Paramount – garage path _ © lashedarchitecture
Maison Shefford _ 2016 - Sheet2
La Shed Architecture _ Maison Shefford – outdoor _ © lashedarchitecture
Maison Shefford _ 2016 - Sheet3
La Shed Architecture _ Maison Shefford – deck _ © lashedarchitecture
Maison Shefford _ 2016 - Sheet4
La Shed Architecture _ Maison Shefford – indoor _ © lashedarchitecture

6 _ Maison du Lac Saint-Pierre _ 2016

The house, located on the shore of the lake Saint-Pierre, is designed in traditional lines that integrate with the traditional architecture that makes up the lakefront skyline. The building, partially underground, guarantees privacy for the ground floor, whose linearly arranged rooms overlook the water. The volume above, covered in cedar tiles, contains the bedrooms and bathrooms; on the side, a second adjoining building houses the garage and guest suite.

Maison du Lac Saint-Pierre _ 2016 - Sheet1
La Shed Architecture _ Maison du Lac S.Pierre – view from the lake _ © lashedarchitecture
Maison du Lac Saint-Pierre _ 2016 - Sheet2
La Shed Architecture _ Maison du Lac S.Pierre – view from the street _ © lashedarchitecture
Maison du Lac Saint-Pierre _ 2016 - Sheet3
La Shed Architecture _ Maison du Lac S.Pierre – view from the inside _ © lashedarchitecture

7 _ Maison NDG _ 2016

La Shed Architecture in this project develops the transformation and expansion of a building of the 1930s in Montreal. The design is based on contrasts, desaturation, and monochromaticity of the new plants. The exterior of the building maintains the original aesthetic, enhancing its details while the extension on the back, turns out to be a simple and monochromatic volume in black wood in contrast to the exposed bricks of the persistence.

Maison NDG _ 2016 - Sheet1
La Shed Architecture _ Maison NDG – indoor view _ © lashedarchitecture
Maison NDG _ 2016 - Sheet
La Shed Architecture _ Maison NDG – main building _ © lashedarchitecture
Maison NDG _ 2016 - Sheet3
La Shed Architecture _ Maison NDG – addition _ © lashedarchitecture

8 _ Chalet de la Plage _ 2015

On the shore of Lake Lanaudière, the Chalet of La Shed Architecture also follows the principle of integration with nature although with contemporary connotations made of simple and refined details that gently integrate it with the context. The building has two different faces, one mainly closed, with small openings, facing the street and an open one, leaning towards the lake, with large windows throughout the façade.

Chalet de la Plage _ 2015 - Sheet1
La Shed Architecture _ Chaet de la Plage – back view _ © lashedarchitecture
Chalet de la Plage _ 2015 - Sheet2
La Shed Architecture _ Chaet de la Plage – front view _ © lashedarchitecture
Chalet de la Plage _ 2015 - Sheet3
La Shed Architecture _ Chaet de la Plage – indoor _ © lashedarchitecture

9 _ Maison des Mélèzes _ 2015

This project of renovation and expansion of a building from the 1940s in Montreal preserves the original features by integrating them with contemporary design and context. On the ground floor, it houses the living area distributing it around the central staircase, generated by a metal sheet that seems to float behind a glazed wall, and becomes the house fulcrum. The extension denoted the most contemporary character with its fully glazed wall, upstairs in the bedrooms, the original structure is preserved that reveals the soul of the original house although revised in modern tones.

Maison des Mélèzes _ 2015 - Sheet1
La Shed Architecture _ Maison de Melezes – extention _ © lashedarchitecture
Maison des Mélèzes _ 2015 - Sheet2
La Shed Architecture _ Maison de Melezes – stair 1 _ © lashedarchitecture
Maison des Mélèzes _ 2015 - Sheet3
La Shed Architecture _ Maison de Melezes – stair 2 _ © lashedarchitecture
Maison des Mélèzes _ 2015 - Sheet4
La Shed Architecture _ Maison de Melezes – bedroom _ © lashedarchitecture

10 _ La Shed _ 2015

The project for the new office of La Shed Architecture embodies the principles of the studio, in the antithesis between traditional architecture and contemporary reinterpretation of spaces. The spaces of the studio are open, glazed and turn to the street to expose the work of the architects to passers-by; on the back of the office space, a meeting room screened from a translucent shelf wall and a service environment with the kitchen and access to services in the basement.

La Shed _ 2015 - Sheet1
La Shed Architecture _ La Shed – office _ © lashedarchitecture
La Shed _ 2015 - Sheet2
La Shed Architecture _ La Shed – office 1 _ © lashedarchitecture
La Shed _ 2015 - Sheet3
La Shed Architecture _ La Shed – meeting room _ © lashedarchitecture

11 _ Maison Terrebonne _ 2014

A house designed to accommodate a person, and who bases his design on different levels. Each level responds to specific functions, open to each other but with specific hierarchies between intimate spaces, located in the central white cube, and convivial divided simply by the flight of stairs that connects them. From the inside, the house is open to nature to offer occupants a view of an evolving painting.

Maison Terrebonne _ 2014 - Sheet1
La Shed Architecture _ Maison Terrebonne – exterior view _ © lashedarchitecture
Maison Terrebonne _ 2014 - Sheet2
La Shed Architecture _ Maison Terrebonne – interior view _ © lashedarchitecture
Maison Terrebonne _ 2014 - Sheet3
La Shed Architecture _ Maison Terrebonne – through the windows _ © lashedarchitecture

12 _ Maison Durocher _ 2014

The renovation project of a building of the last century takes the form of an extension, located in the courtyard, of small size due to the municipal constraints, which integrates with the existing building because of the same cladding. Inside, the white repainted wall and the room’s height contributes to creating wide spaces despite the small surface area.

Maison Durocher _ 2014 - Sheet1
La Shed Architecture _ Maison Durocher – backyard view _ © lashedarchitecture
Maison Durocher _ 2014 - Sheet2
La Shed Architecture _ Maison Durocher – extension _ © lashedarchitecture
Maison Durocher _ 2014 - Sheet3
La Shed Architecture _ Maison Durocher – extension from the inside _ © lashedarchitecture

13 _ Maison Saint-Christophe _ 2014

This project has a dual objective of reconciling a private dwelling and the owner’s professional office in a single building. To do this in a narrow and long lot like the one available, the entrances were divided by placing them earlier on the short sides of the lot. On the one hand, the restored period façade houses the entrance of the house that extends towards the heart of the lot until you reach some outdoor living spaces that act as a filter with the office that connoted with its contemporary façade the opposite street front. 

Maison Saint-Christophe _ 2014 - Sheet1
La Shed Architecture _ Maison Sain Christophe – view 1 _ © lashedarchitecture
Maison Saint-Christophe _ 2014 - Sheet2
La Shed Architecture _ Maison Sain Christophe – view 2 _ © lashedarchitecture
Maison Saint-Christophe _ 2014 - Sheet3
La Shed Architecture _ Maison Sain Christophe – view 3 _ © lashedarchitecture

14 _ Maison Blue Hills _ 2012

Is the project of a hill house, located on a steep slope, and immersed in the woods, developed on a single floor. Designed to be as discreet as possible from the outside, thus limiting its impact on nature, while from the inside, the spaces seem to open up about nature to offer owners ever-changing landscape paintings. To make it energy efficient concrete floor, with integrated water pipes, acts as a thermal flywheel by storing solar energy, which is then released gradually through the pipes.

Maison Blue Hills _ 2012 - Sheet1
La Shed Architecture _ Maison Blue Hills – view 1 _ © lashedarchitecture
Maison Blue Hills _ 2012 - Sheet2
La Shed Architecture _ Maison Blue Hills – view 2 _ © lashedarchitecture
Maison Blue Hills _ 2012 - Sheet3
La Shed Architecture _ Maison Blue Hills – view 3 _ © lashedarchitecture

15 _ Maison Cedar Crescent _ 2012

This house erected in 1927 was expanded three times, extensions that ruined its appearance and use of the garden. The project objective of “La Shed Architecture” was to restore and harmonize the building and renovate the main body. To achieve the goal in the best way and not sacrifice the remaining garden, the previous volumes of the extensions have been merged into a single space that takes up the volumes of the main building. Clean lines and minimalist details define the extension and differentiate it, creating a sharp contrast, from the main building.

Maison Cedar Crescent _ 2012 - Sheet1
La Shed Architecture _ Maison Cedar Crescent – main building _ © lashedarchitecture
Maison Cedar Crescent _ 2012 - Sheet2
La Shed Architecture _ Maison Cedar Crescent – extention _ © lashedarchitecture
Maison Cedar Crescent _ 2012 - Sheet3
La Shed Architecture _ Maison Cedar Crescent – Extention 2 _ © lashedarchitecture

Write A Comment