Inspiration from vernacular architecture concepts is always a challenge for architectures. We believe that shouldn’t see this from formal perspective and in this project we seek to apply Iranian vernacular architecture’s taste in modern space.

Project name: Mosha Twin Villa
Architect’s Firm: Special Space Studio
Project location: Mosha, Iran
Completion Year: 2017
Gross Built Area (square meters or square foot): 1100 sq.m.
Lead Architects: Mojtaba Tasallot, Hossein Namazi
Design Team: Mahyar Tasallot, Nastran Hasani, Milad Sarhadi, Hamed Sarhadi, Marzieh Mehranfar
Civil Engineer: Ebrahim Taheri
Executive Manager: Mohammad Tasallot
Executive Team: Reza Keshavarzian, Javid Bayat, Arash Ameri, Omid Deilami
Photographer: Parham Taghiof and Masoud Banafsheh

©️Parham Taghiof and Masoud Banafsheh

On the other hand, the client’s order is about designing two villas in one site. By designing a common yard and enclosing stairs which is combined with site energy, different stages in different levels was created. This leads us to a variety of open, semi open, private and public spaces that affects the interior spaces. This special consideration of site, caused a coexistence, companion and neighborhood of two villas.

©️Parham Taghiof and Masoud Banafsheh

The project is located in Mosha, Iran and is about design of two villas in a site with area of 2000 sq.m. And 40% slope. The important point in beginning of design is about locating zones on site and according to client order, the site was divided into 3 parts and the middle part is common area between two villas. In this area, we placed pool volume as a valuable element and two stairs that are backbones of design and dividers of each villa’s border. These stairs connect the lowest level of site to the highest level.

©️Parham Taghiof and Masoud Banafsheh

In the left and right side, we placed two villas so that they embrace the yard and stairs. Their public zones are facing to the common yard and private zones to site. According to this zoning, three levels of each block was created. Site stairs come to the landings in each level and lead to yards in front of openings.

©️Parham Taghiof and Masoud Banafsheh

The possibility of water flow in the project was a positive result of sites’ high slope. Rain water moves in streams and stores in the ponds in lowest level of site. The roofs were sloped in different directions and large openings was created to answer to climate restrictions. Openings give the most view from the inside out and in reverse. In this way the visual privacy was obtained.

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment

9th RTF | Architecture Construction & Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on 30th April 2020

Participate Now.

Architecture Construction
& Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on
30th April 2020

Participate Now.