The four storied building is designed to showcase the unique combination of interior-exterior dynamics in a building for Mr. Kochar and his family. The idea was to lead the project with cost effective and climate responsive approach that has provided it a unique identity of being tact and vernacular design.

Project Name: Kochar House
Studio Name: Tropic Responses
Status: Built
Location: Bangalore, India
Client: Mr. Kochar
Project Completion: 2018
Firm Role: Architecture and Interior
Additional Credits: Arun, Nivedhitha Karthikeyan, Deepa Parameswaran, Debarpita, Priyanka Siddharth & Sanjay Jain
Photo Credits: Spaces and Events

©️Spaces and Events

Durable and eco-friendly natural materials like CSEBs, terra cotta, Jaisalmer stone, kota stone, kadappa stone, slates, pebbles; granite, are brought together to offer residents the potential for exploration. This aids sensation of entering the different space without having any barrier for space segregation as well as contributing to the aesthetics and textural variety of interior space.

In this duplex residence, double height courtyard that connect spaces on different levels is emphasized due to having multiple designer elements like Circular Skylights opt by using the frustum of clay cones, Jali wall, visual variety in terms of textures, green belt and traditional light fixtures all together creates excitement and calm in environment simultaneously that makes the space perfect for spending quality time with family.

©️Spaces and Events

Self-supporting two storied Jali wall was a bit challenging, done successfully and became a heart element of the courtyard. As it maintains thermal comfort by improvising the ventilation inside; allowing natural day light and creates visual drama of light and shadow; linking interior to exterior and maintains the privacy as well.

Living roof is done with Jack arch where girders are used at intervals between which terra cotta blocks form slightly lengthen vaults that headed towards cost effectiveness. Replacing unnecessary concrete in tension zone with earthen pots as filler material enhance aesthetics, maintains the thermal comfort inside and reduces total embodied energy.

©️Spaces and Events

Semi-circular arched openings are preferred as its curved geometry effects cost and stresses and makes the façade more appealing. Corbelling has been done to obtain delicate sit outs which also served the purpose of shading devices.

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment

9th RTF | Architecture Construction & Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on 30th April 2020

Participate Now.

Architecture Construction
& Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on
30th April 2020

Participate Now.