Based out of London is this award-winning RIBA Chartered Architectural Practice that saw its dawn in the year 1998. Its pioneer architect Nick Eldridge envisioned the firm to become one that has set a reputation in bringing about brilliant projects with sensitive contexts, sophisticated interiors, and worldwide ventures.

Rethinking The Future Awards 2022
Eldridge London Architects + Designers-15 Iconic Projects
Nick Eldridge, the head of the Firm ©eldridgelondon.com

Below listed is a gaze at some of the firm’s outstanding projects that have helped it carve out the name of a remarkable practice in London.

1. House in Highgate Cemetery, London

The owner, being awed and inspired by the firm’s ‘Lawns Project’ in the nearby Highgate Conservation Area, called for the firm to redesign their deteriorated steel framed house that overlooks the Highgate Cemetery.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

Winner of a RIBA award, the house is designed with a play of materials from glass to concrete to black granite. The open large terraces on each floor borrow splendid views from the cityscape making up for the ground area the house takes up of the site.

Openness was a key factor considered in the design of this replacement house, with features like sliding glass roof light, translucent glass floors owing to the same.

House in Highgate Cemetery, London - Sheet3
Exterior view of the finished house overlooking the Highgate Cemetery. ©eldridgelondon.com
House in Highgate Cemetery, London - Sheet2
View of the south façade of the house overlooking the cityscape through the woods. ©eldridgelondon.com
House in Highgate Cemetery, London - Sheet1
Photograph showing the sliding glass roof light over the kitchen ©eldridgelondon.com

2. House in Highgate Village Conservation Area, London

This is the infamous ‘Lawns Project’ that won the firm the project of the Highgate cemetery house. Winner of numerous awards including the 2002 Camden Design Award, this house was the first architectural project taken up by the firm.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

The whole project was planned as an addition to an existing core of a 1960s house designed by architect Leonard Manasseh. The addition proved to be a notable one earning the firm of the following praise from the Stirling Prize jury after being nominated for the same: “The Lawns is a very disciplined and exciting house and is an exemplar of how the 21st-century house can be incorporated into historic Conservation Areas as part of the continuing evolution of domestic architecture. It should also inspire other clients and architects to confront the challenges of the UK planning process”.

The refashioning to the house included adding a series of glass structures to the front sides and roof. The core of the existing house was also modified with changes to the staircase causing the main living spaces to span the rear of the house.

House in Highgate Village Conservation Area, London - Sheet3
View of the exterior of the house at dusk.©eldridgelondon.com

 

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
House in Highgate Village Conservation Area, London - Sheet2
The exterior view of the house showing is core and the distinct glass addition. ©eldridgelondon.com
House in Highgate Village Conservation Area, London - Sheet1
View from the interior of the house overseeing the private garden. ©eldridgelondon.com

3. E Oppenheimer and Son Headquarters London

The project was a winning entry to a Limited competition for the design of the Headquarters offices for diamond dealers E Oppenheimer and Son, owner of De Beers. The scope of the project was to remodel the existing building which was a bank from the 1950s. Architect Nick Eldridge intended to break its complexity, simplifying its geometry whilst creating clear spaces.

Natural light was welcomed into the building with the replacement of sash windows on all floors and the enlargement of windows on the ground floor.

E Oppenheimer and Son Headquarters London - Sheet3
Staircase inside the office spaces streamlined to improve the efficiency of the building. © eldridgelondon.com
E Oppenheimer and Son Headquarters London - Sheet2
Interiors of the office spaces with legibility as a priority. © eldridgelondon.com
E Oppenheimer and Son Headquarters London - Sheet1
View of the exterior of the building at dusk.© eldridgelondon.com

4.  House in Ulcombe, Kent

The project followed a ‘kit of parts’ design construction and is located in Kent. The scope of the firm was limited, tied to the service of architectural concepts and obtaining planning consent.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

The client put on the shoes of the Construction Manager and undertook the contract of project management, procurement, and implementation.

House in Ulcombe, Kent - Sheet3
View of the interior of the house.© eldridgelondon.com
House in Ulcombe, Kent - Sheet2
Design concept produced by the firm. © eldridgelondon.com
Frida Escobedo - Sheet1
Exterior view of the house © eldridgelondon.com

5. Selfridges Department Store, Birmingham

The firm gained this project of designing a whole floor of the Future Systems Selfridges Store after the client reached out after being inspired by the ‘BT Cell net/ 02 Project’.

The firm calls this floor the ‘Spirit’ Floor where the three departments of books, fashion, and technology are designed as seamless fields in landscapes. Unified by a resin floor, the three departments are structured using a repeated grid of tailored light fittings with large reflectors.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

The book department uses birch plywood shelving that echoes the parchment quality of the raw paper and this department sits in between the fashion department and the technology one.

The walls of the Technology department are inspired by the packaging of the electrical devices displayed while the counters use the corrugated cardboard exterior.

Selfridges Department Store, Birmingham - Sheet3
Interiors of the Technology department showing the Counters and its lighting. © eldridgelondon.com
Selfridges Department Store, Birmingham - Sheet2
Interiors of the Book department showing birch plywood shelving. © eldridgelondon.com
Selfridges Department Store, Birmingham - Sheet1
Interiors of the fashion department showing the resin flooring and the lights with large reflectors.© eldridgelondon.com

6. House in Epsom, Surrey

Overlooking the RAC’s Woodcote Park Golf Course, is this RIBA Award winning 7,000 square foot new family house. The orientation of the house was so devised to benefit from the both sun and views of the exterior golf course.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

Two wings of the house are placed with respect to the sun angles and the views they offer. The larger one of the wings contains the double-height living spaces, with bedrooms and accommodation spaces. The other wing contains a swimming pool, a gymnasium that overlooks a sunken courtyard space outside.

The house employs the latest energy-saving systems that include solar heating and ground surface heat pumps.

House in Epsom, Surrey - Sheet3
View of the sunken courtyard space landscaped as a seating and play area. © eldridgelondon.com
House in Epsom, Surrey - Sheet2
The transition space in between the two wings. © eldridgelondon.com
House in Epsom, Surrey - Sheet1
Exterior view of the house showing its two wings. © eldridgelondon.com

7. BT Cellnet/ 02 Mobile Applications Development Centre, London

The project resulted in a limited design competition for a research and development center out of the existing shell of a disused film studio at Ealing Studios. As the studio was due for demolition after two years, this winning proposal catered to this need by coming up with easily dismantle able design.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

The exterior of this structure was completely protected from the adjacent construction sites and with the use of translucent fabric skin that provided a quite abstract image onto the world. It was this proposal’s remarkable outcome that attracted the client of the Selfridges Department Store.

BT Cellnet/ 02 Mobile Applications Development Centre, London - Sheet3
Inside of the Structure showing the workspaces and the unique staircase. © eldridgelondon.com
BT Cellnet/ 02 Mobile Applications Development Centre, London - Sheet2
Interior of the Proposed Structure adapted to use. © eldridgelondon.com
BT Cellnet/ 02 Mobile Applications Development Centre, London - Sheet1
View of the exterior skin of the structure. © eldridgelondon.com

8. Shed Private Members Club, London

Situated in London among many traditional buildings, Shed is a private members club that is housed within the former Bank of Havana. It occupies the lower two floors of the said old building to encompass drawing rooms, restaurant, bar, and a group of ‘Zzed sheds’.

On the lower floor of the club lie the social and private space that has a mirrored bar and this portion of the club is furnished with Dark leather and Chrome finished armchairs. The Dining Shed is formed out of interlocking triangular panels of Birch Plywood.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
Shed Private Members Club, London - Sheet3
The Birch plywood paneling in the Dining Shed.© eldridgelondon.com
Shed Private Members Club, London - Sheet2
A view of the ‘Zzed shed’. © eldridgelondon.com
Shed Private Members Club, London - Sheet1
The Black paneled door of Shed and its exterior view among the other traditional buildings. © eldridgelondon.com

9. The British Library Business and Intellectual Property Centre, London

This venture was one of the first architectural projects that started with the Grade I British Library since the building’s conception in 1998. The project is constructed inside one of the existing reading rooms and stands as a resource center for just about anybody who can benefit from the Library’s assortments and specialist advisors.

Innovative glass film and Lightweight glass structures have been used to define the newly designed spaces. This material palette delivers a quality that ensures privacy and openness both suited for the library’s usage.

The British Library Business and Intellectual Property Centre, London - Sheet3
View of the innovative glass film partitions used in the building. © eldridgelondon.com
The British Library Business and Intellectual Property Centre, London - Sheet2
The plentiful use of glass in the interiors of the new building. © eldridgelondon.com
The British Library Business and Intellectual Property Centre, London - Sheet1
Designed Interiors of the Centre. © eldridgelondon.com

10. House in Moscow Region, Russia

This 80,000 square foot country house, sits about 30 miles out of Moscow within a sprawling woodland. The design of the building takes up to four floors with a central vertical rotunda taking care of all the vertical circulation and cantilevered spaces protrude out of this space into the surrounding treetops. The House has earned a lot of acclaim including being shortlisted for the Manser Medal.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
House in Moscow Region, Russia- Sheet1
Exterior rendered visualization of the house. © eldridgelondon.com

11. CorTen House in Putney, London

The project was proposed to be a redesign of the client’s former house built for the family in the 1960s. The client’s brief necessitated a design that would be inspired by two of his favorite architects, Greene and Greene and Marcel Breuer.

Whitney’s Breuer Museum inspired Nick Eldridge to take elements of the roof dormers and the bay window present in the English Vernacular houses. And for Greene and Greene inspiration was taken in the design of the details for a contemporary staircase as well as wall paneling.

Nick Eldridge with his diverse interest in the material category opted for Cor-Ten Steel envelope that rightly matched the color of brickwork and tiled roofs of the surrounding buildings.

CorTen House in Putney, London - Sheet2
Rendered Visualisation of the house exterior. © eldridgelondon.com
CorTen House in Putney, London - Sheet1
Exterior view of the house showing its main facade. © eldridgelondon.com

12. House in Belsize Park, London

Situated in London, this house was designed in a triangular plot which was the former nursery garden to Eton Estate. The firm also was to refurbish and extended an existing red-brick Proto Arts and crafts house.

Remodeling and restoration to the exterior façade of the house had been carried out with an extension to create a lavish double-height entrance. To this a much contemporary addition has been designed that contains a courtyard and follows the dynamic geometry of the triangular site.

House in Belsize Park, London - Sheet2
View of the courtyard of the house formed by the contemporary addition. © eldridgelondon.com
House in Belsize Park, London - Sheet1
Interior of the contemporary addition with the arts and crafts house being seen in its vicinity. © eldridgelondon.com

13. Joinedupdesignforschools Exhibition V&A, London

Impressed by previous works, the firm was selected for designing the exhibition of Sorrell Foundation’s ‘Joinedupdesignsforschools’ Programme at the Victoria and Albert Museum located in South Kensington.

The program tries to engage people in the design process and does this by encouraging the involvement of the younger generation.

Joinedupdesignforschools Exhibition V&A, London- Sheet2
Another view of the set-up of the exhibition designed by the firm. © eldridgelondon.com
Joinedupdesignforschools Exhibition V&A, London - Sheet1
View of the set-up of the exhibition designed by the firm. ©eldridgelondon.com

14. Villa Moda Department Store, Kuwait

Sheikh Majed Al-Sabah, the owner of Villa Moda, wished-for a state of the art retail experience and with this need addressed the firm for its design. The scope of the project lied in the design of the entrance area and lounge, staircases and the public spaces, two levels of Fashion space, restaurant and café, and the landscaping around the building’s exterior.

Villa Moda Department Store, Kuwait- Sheet2
Interiors of the Public spaces designed by the firm. © eldridgelondon.com
Villa Moda Department Store, Kuwait - Sheet1
View of the two-floored fashion space in the building. ©eldridgelondon.com

15. House and Garden Fair International Designer’s Pavillion, London

This structure modeled out of plywood, using computer-aided manufacture and CNC Cutting, was developed as a demonstration of off-site fabrication techniques. The project is an attempt by the firm to venturing into flexible modular pre-fabrication at a larger scale.

Eldridge and London were selected as the International Designers to display their Pavilion for the annual interiors carnival. This pavilion is designed to provide shelter and intimacy, at the same time posing as study, display, and play and relaxation area.

House and Garden Fair International Designer’s Pavillion, London - Sheet2
Another view of the designed pavilion. ©eldridgelondon.com
House and Garden Fair International Designer’s Pavillion, London - Sheet1
The designed pavilion. ©eldridgelondon.com
Author

Is a Young Student on the verge of completing her Bachelor in Architecture. Being an ardent admirer of Van Gogh, she tries her best to get her ideas about Architecture into life through the art of writing. She believes that words as much as drawings carry great value in the profession of Architecture.

Write A Comment

Rethinking The Future Awards 2022