A residential alteration for a young family needing additional space to grow. UPS alteration juxtaposes from its heritage context with a sleek asymmetrical volume, spliced and inserted into the existing roof line. The additional space provides a large bedroom suite with a defined connection to the lower level volumes through an open void, operable facade and bold staircase linking the two.

Project Name: UPS
Studio Name: Ply Architecture
Location: Adelaide, Australia
Photography: Sam Noonan
Project size: 45 m2
Site size: 278 m2
Project Budget: $250000
Completion date: 2020
Building levels: 2

UPS by Ply Architecture - Sheet1
Exterior View ©Sam Noonan

A series of skylights shaft light through the existing southern positioned interiors, whilst a strategic set out of fenestrations intentionally promotes natural light and visual connections inside.

UPS by Ply Architecture - Sheet2
Backyard ©Sam Noonan

As the front facade angles back to align with the existing roof geometry, a dynamic shroud extends beyond the facade line to emphasise the off axis form, whilst equally framing, diluting and screening particular site lines.

UPS by Ply Architecture - Sheet3
Bathroom ©Sam Noonan

A large cantilevered planter on the western facade adjoins a large operable window above to filter direct sunlight and provides a greenery outlook. As the flora matures, it will provide a soft aesthetic to offset the rigid form, blurring the connection from old to new. Overall, the alteration challenges the conventional approach of its surrounding context/

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment