The story of this project from the owner / builder and designer. We bought this house about three years ago. We were living in Richmond, feeling very cool in a converted old grocery store that I had just finished renovating. But after the birth of our second baby, the stairs, busy streets and a stupidly high mortgage (that meant we couldn’t go to any of the nice coffee shops we lived next door to anyway) it started to get to us.

Project Name: Glass Link House
Studio Name: Nic Granleese
Location: Melbourne, Australia
Photography: Nic Granleese
size: 102 m2
Completion date: 2016
Building levels: 1

Glass Link House by Nic Granleese - Sheet1
Garden view ©Nic Granleese

We decided to move out to the burbs, find something with potential a little further out and maybe have a little less mortgage pressure. So even if the coffee shops weren’t as good, at least we could go to them.

When we bought this place it was rough, Alice hadn’t even seen it. We kept missing out at auctions so she had stoped coming. It had a fake tile roof, nasty aluminium windows and a really dodgy little add on. And, during a lovely 70’s renovations the ceiling height had been dropped.

Glass Link House by Nic Granleese - Sheet2
Kitchen ©Nic Granleese

I think everyone we were bidding against wanted to knock it down. Although that might have been more sensible I fall in love too easily. I do this thing where I “tilt my head and squint my eyes just the right way” to make things seem a little nicer.

When we pushed the little add on over and pulled down the dropped ceilings, we were left with a small 80sqm house with two bedrooms and one bath. With the ceiling down the tall roof space made the house feel really cool. It also left a really usable attic space above the bedrooms. With a third baby on the way and Alice screaming this will never work, I would give my best “we are all too greedy… less is more” speech, we decided to neaten it up and move in.

Glass Link House by Nic Granleese - Sheet3
Living Room ©Nic Granleese

We spent about a year and half using the attic as our bedroom. I felt like I was back in Richmond in a cool loft, and loved it. Meanwhile, Alice hated it… going up and down a ladder five times a night to a newborn baby. So, I called my friends, DaniusMalunis and Ben Willick, to help me design a master bedroom pod for a very, very deserving mum.

I know it is nothing new but after pushing over the funny add on it just reinforced the idea of an honest contemporary extension, separate from the old building, was the way to go. It was a simple build and with the help of my brothers, was up in about 8 weeks. We built the whole thing and then just before it was time to paint we cut the hole in what then was our little girls room and added the glass link. The link works so well, not just showing the difference between old and new, but it gives the hall and bedroom lots of nice light and also just makes it a little more fun and exciting to walk though.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment