Located in Halifax’s long-established West-End, a bold dark gable emerges within a quiet residential neighbourhood. The Armcrescent Residence represents an architectural investigation towards increasing urban density on the Halifax Peninsula, a growing need and topic of discussion in the city over the past few years.

Project Name: Armcrescent
Studio Name:
Peter Braithwaite Studio
Project size:
3800 ft2
Site size: 6604 ft2
Completion date: 2020
Building levels: 4
Location: Halifax, Canada
Photography: Peter Braithwaite & Julian Parkinson

Armcrescent by Peter Braithwaite Studio - Sheet1
Exterior View ©Peter Braithwaite & Julian Parkinson

The exterior massing and form aims to modernize traditional architectural forms found throughout Halifax’s historical neighbourhoods. The exterior materiality features a variety of textures within a minimal colour palette. The surrounding custom board formed concrete retaining walls provide an opportunity to consider dense urban residential landscaping as complementary three-dimensional form to connect the interior and exterior.

Armcrescent by Peter Braithwaite Studio - Sheet2
Kitchen+Dining ©Peter Braithwaite & Julian Parkinson

Like the exterior, the interior design of the Armcrescent Residence can be described as contemporary vernacular that places great value in craftsmanship. As both architect and builder, Peter Braithwaite Studio celebrates a diverse range of materials in a modern industrial style with an extensive attention to detail and craft throughout the residence. The home is organized to offer unique individualized spaces for all ages by providing multiple opportunities for gathering and seclusion on all four levels of the home.

Armcrescent by Peter Braithwaite Studio - Sheet3
Bedroom ©Peter Braithwaite & Julian Parkinson

There is a space for everybody as our clients represent a growing number of mixed-families within the Halifax peninsula. Custom millwork has been designed, built, and installed by Peter Braithwaite Studio Ltd. Feature countertops, light fixtures, furniture, hardware and faucets to compliment each area of the house. The kitchen is designed right down to the last drawer organizer, box joint, and custom fabricated cutlery block.

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment