Owner architect Robert Puksand describes his new home as a ‘non-house’. Although there’s a terrace-style typology due to the compact elongated site, the protruding exterior walls on the first floor cantilever into the foreground for privacy and sun shading. Constructed in a new material called Permarock, the three-level house is as unconventional within.

Project Name: Field House
Studio Name:
Gray Puksand
Location:  Melbourne, Australia
Photography: Shannon McGrath
Completion date: 2017

Field House by Gray Puksand - Sheet1
Living Room ©Shannon McGrath

Loosely divided into living areas at ground level, including the main bedroom, with two additional bedrooms, a gallery and studio on the first floor, the delineation of spaces is ‘blurred’.

Field House by Gray Puksand - Sheet2
Kitchen ©Shannon McGrath

Elliptical-shaped walls set up sight lines that create new spatial perspectives, as does the controlled use of colour in the home, both inside and out. While Puksand takes his craft seriously, he firmly believes that architecture should engage, activate and, importantly, engage the senses.

Field House by Gray Puksand - Sheet3
Dining Space ©Shannon McGrath

And rather than being a static form, the house continually changes depending on where one happens to be within the home.

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment