As if by magic, the Hawthorn House morphs an inner suburban site into an urban oasis, mirroring both external conditions and internal programmatic requirements simultaneously. The mirrored façade reflects the heritage characteristics and landscaped quality of both the streetscape and internalised courtyards.

Project Name: Hawthorn House
Studio Name:
ADDARC
Location: Melbourne, Australia
Photography: Peter Clarke
Project size: 470 m2
Site size: 300 m2
Completion date: 2016
Building levels: 3

Hawthorn House by ADDARC - Sheet1
Kitchen ©Peter Clarke

The use of a restrained, yet sophisticated palette of materials ensures the heritage facades of the neighbouring properties remain prominent whilst also providing an identifiable modern addition in the streetscape.

Hawthorn House by ADDARC - Sheet2
Dining Space ©Peter Clarke

The site proportions, rear lane access and neighbouring built form demanded a considered approach to the placement and aspect of private outdoor space. The resultant plan form internalises the living areas and creates a secluded north facing courtyard.

Hawthorn House by ADDARC - Sheet3
Bedroom ©Peter Clarke

The internal spaces, deliberately muted in tone, and rectilinear in form are juxtaposed against a vibrant artwall and soft landscape. These elements together with the use of reflective materials connect inside to out, blurring the distinction between art and architecture.

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment