The grass can be greener on the other side. Tasked with the familiar request for a side infill and loft conversion, we looked to combine the best of modern clean design with the period features of this Victorian terraced house.

Rethinking The Future Awards 2022

Project Name: Harcombe House
Studio Name: Paul Archer Design
Location: London, United Kingdom
Photography: Jonathan Gooch
Project Budget: £408000
Completion date: 2018

Harcombe House by Paul Archer Design - Sheet1
Backyard ©Jonathan Gooch

The house had only recently been purchased by the new owners with a project in mind. We were presented with a familiar layout for a town house, front and rear reception rooms on the ground floor and three beds on the upper floor. The dated interiors, woodchip lined walls, gloomy kitchen, garden of weeds meant that very little material was sacrosanct.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

Traditional features such as sash windows, panelled doors and cornicing have been reinstated to the front and upper floors of the main house to help bring back some of the original charm to the house. A new mansard and roof extension over the rear wing provide additional bedrooms and bathrooms, with space for a small home office.

Harcombe House by Paul Archer Design - Sheet2
Kitchen ©Jonathan Gooch

The ground floor has been reorganised with the rear reception room giving way to a utility room and spacious ground floor WC, located with practicalities in mind for a family with young children. Relocating the spine wall has lengthened the front reception room. Services have been relocated to make full use of the void below the stair.

The striking green kitchen sits centrally below the large rooflight, with dining and living spaces towards the garden. Banquette seating provides compact living and additional storage to this narrow house, freeing up valuable space for family activities. To address issues with low ceilings and dim levels of daylight the floor to the rear extension and garden has been lowered.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
Harcombe House by Paul Archer Design - Sheet3
Dining Space ©Jonathan Gooch

The oversized glazing running across the rear of the extension adds to the sense of height. The two adjoining properties either side, (already extended) do not sit on the same building line. Hence the stepped glazed corner, used to increasing the field of view further.

The small garden has been levelled out with raised planters positioned to the rear, onto which a cantilevered bench has been installed. The grey render, green turf and timber was used to tie in with the colour palette of the kitchen extension.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment

Rethinking The Future Awards 2022