Taking advantage of its unique site in Austin’s eclectic Travis Heights neighborhood, the Edgecliff Residence is a play on contrasts: light and shadow, open and closed, organic and orthogonal.

Project Name: Edgecliff Residence
Studio Name:
Miró Rivera Architects
Location: Austin, Texas
Photography: Ibai Rigby

Edgecliff Residence by Miró Rivera Architects - Sheet1
Living Room ©Ibai Rigby

Designed for a couple of emptynesters on a modest budget, the home’s contemporary aesthetic respects the scale and character of the existing neighborhood. From the street, the home is characterized by an inventive, low-cost rainscreen made of ordinary galvanized electrical conduit.

Edgecliff Residence by Miró Rivera Architects - Sheet2
Balcony ©Ibai Rigby

The sculptural screen provides shade and privacy while filtering and diffusing sunlight. In contrast, the rear of the house opens up to the natural landscape via large windows and cantilevered terraces. The trapezoidal floor plate responds to the constraints of the long, narrow site— one side parallels the street while the other runs adjacent to the natural contours.

Edgecliff Residence by Miró Rivera Architects - Sheet3
Lobby ©Ibai Rigby

The lower level contains an open-air carport, foyer, and two guest rooms. The main level houses the living spaces. On the upper level, large windows in the master suite offer sweeping views of downtown.

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment