We purchased this terraced house in Hackney for the opportunity to extend and adapt a larger space for our growing family. Overhauling Scenario House allowed us to play both roles in the architect-client relationship – to “practice what we preach”.

Rethinking The Future Awards 2022

Project Name: Scenario House
Studio Name: Scenario Architecture
Location: London, United Kingdom
Photography: Matthew Clayton
Project size: 217 m2
Site size: 137 m2
Completion date: 2016
Building levels: 4

Scenario House by Scenario Architecture - Sheet1
View of ground floor ©Matthew Clayton

Our main challenge was connecting the main floor physically and visually with the lower ground. To that end we designed an open-plan spatial sequence, encompassing the lounge, dining area and kitchen.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
Scenario House by Scenario Architecture - Sheet2
Room with Skylight ©Matthew Clayton

The final layout incorporates a split-level double reception, leading down to the kitchen and dining room via an angled rooflight. The rooflight and rear glazing connect the indoors with the garden beyond, while interior glazing links the lounge with a “floating” library at mezzanine level.

Scenario House by Scenario Architecture - Sheet3
Living Room ©Matthew Clayton

We designed functionality into awkward spaces with restricted height and accessibility. The stairs connecting the lounge and kitchen presented an opportunity for a retractable table and bench, creating a children’s work area when pulled out and a space for play when tucked away. Upstairs, the children helped design their bedroom with a “secret space” in the eaves, accessed by a climbing wall and a fireman’s pole.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment

Rethinking The Future Awards 2022