Our client approached us to renovate the top 2 floors of a late Georgian, 5-storey house in Notting Hill, London. They wanted to renovate in order to sell the property and therefore we had to create a design that would appeal to a wide audience of potential buyers.

Project Name: Westbourne Gardens
Studio Name: Brosh Architects
Location:
London, United Kingdom
Photography: Rory Gardiner
Project size: 105 m2
Site size: 105 m2
Project Budget: $235000
Completion date: 2017
Building levels: 2

Westbourne Gardens by Brosh Architects - Sheet1
Dining Space ©Rory Gardiner

Knowing that that we would be renovating a period property, we knew that the best strategy would be to try and bring back the original Georgian charm, however, apply this to fit alongside our current way of modern living.

On our initial visit to the property, we noticed that nearly all the original features were stripped out during previous renovations. The current layout was purely to maximise the number of rooms rather than concentrating on enriching the quality of the space.

Our attention was focused firstly on the layout to retain the same number of bedrooms whilst reconfiguring to achieve maximum flow of natural light and movement between spaces. We decided to revert back to the original Georgian layout (to a degree) and start re-working this for modern living.

Westbourne Gardens by Brosh Architects - Sheet2
Kitchen ©Rory Gardiner

The lower floor was designed to create a dynamic space which houses the kitchen, dining room and living room. Three full height, sliding doors give a flexibility for an open plan kitchen/dining/living experience and can be closed off for an more intimate space. These doors also answer the fire escape regulations as required by Building Control.

The kitchen was re-located to the rear of the building so you have practical and easy access for putting away groceries rather than having to trawl this through the entire house.

The dining and living areas were kept located in the front of the building but configured differently. The dining area has a full length wall bench for maximum flexibility of use and is also designed as a hidden storage unit.

Westbourne Gardens by Brosh Architects - Sheet3
Bedroom ©Rory Gardiner

The living area has modern media space housed within a bespoke joinery unit that is also used for storage and as a lighting feature. As the staircases on the lower and upper levels had nearly collapsed, we fully renovated them so we would not lose the last remaining piece of the buildings original Georgian history.

On the upper floor, we re-designed the layout to gain uninterrupted flow of natural light from the front to the back of the building. The master bedroom was located to the front and a new full width front balcony was opened up for enjoyment of Westbourne Garden Park & its magnificent trees.

A new study was created at the rear with a brand new dormer to flood the study with natural light that flows through the landing to the front master bedroom. We used Light coloured Farrow and Ball paint throughout the project as it has a traditional tint yet still gives a modern look. Herringbone oak timber flooring was specified as it would’ve been the original flooring. We distressed/damaged the floor and used ‘old English’ stain to give a 200 years old look.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment