Renzo Piano is an architect with a distinctive manner of designing. His work cannot be restricted to a singular style; he is renowned for reconciling humanist and technological principles. He is highly sensitive to the contextual nuances when he designs, which makes sure that his designs are an inimitable success. 

Rethinking The Future Awards 2022

Piano belonged to a family of contractors, receiving a formal education in architecture from Politecnico di Milano. His most notable success was the Pompidou Center, designed in collaboration with Richard Rogers. He received critical acclaim for the design, cementing his career as a successful architect. It remains the most profound and unconventional cultural center to date. He established the Renzo Piano Building Workshop, an homage to his familial lineage, and continues to exercise his services there. 

The architect tries not to label himself by a singular ideology but considers the principles of transparency and sensitivity to the context the impetus behind his work. One of his notable works is the Stavros Niarchos Foundation Cultural Center, a project where he sought to re-establish the connection between the city and the sea, which was lost as a result of the intense urbanization of the city.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
Stavros Niarchos Cultural Center by Renzo Piano: Architecture on the Hill - Sheet1
Stavros Niarchos Foundation Cultural Center @snfcc

History and Context

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center was commissioned by the Stavros Niarchos Foundation. The grant aimed to materialize a cultural center in the city of Athens, on a site that had been abandoned as a parking lot since the 2004 Olympics. It was to be an important cultural and educational hub and a place where the Greek public could congregate. 

In 1998, plans for a National Greek Library and the National Greek Opera were championed by the Foundation, which ultimately led to a unified design proposed by Piano in 2016. Renzo Piano was selected to design the center after winning an international competition held in 2008. 

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

In March 2009, the Greek Parliament stated that the cultural center was to be funded by the Stavros Niarchos Foundation, and was to be donated to the Greek state afterward. The center has been functioning successfully since its conception and all events conducted in it are free of cost to the Greek public.

The Site

The complex is located in Kallithea, four kilometers south of Athens. The site overlooks the splendor of the blue sea and the city, and Piano utilized this to the utmost degree. Creating an artificial hill, Renzo Piano sought to elevate the complex to establish a connection with the context. He figuratively and literally added another dimension to the project, to create panoramic views of the city. 

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

The Design

The complex is raised on an artificial hill, reintegrating the sea views which were lost by the urbanization. Piano’s philosophy was to make the building emerge out of the ground, like a dislodged piece of the earth’s crust. 

This was to integrate the building into the site, so its contemporary nature would not overpower the contextual nuances. It houses the National Library of Greece, the National Opera, and a 170,000 square metre park, all rolled into a singular complex. The two spaces are connected with an open space dubbed the Agora, referencing the public forum of ancient Greece. The project blends history and the current era to create a space that responds to the Greek populace.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

The Library

The library consists of a colossal central open space, with bookshelves lining the periphery. It maintains transparency with the environment with a glass façade, making the city a huge backdrop for reading activities. It contains over 5000 texts, dating back to the ninth century. A sculpture adorns the central space, signifying the union between the arts and science.  

Renzo Piano exhibits his principles of contextual sensitivity here with multiple exterior connections, the open terrace above the library being the most prominent one. It allows the users to be connected to the outside and experience the city’s atmosphere.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
Stavros Niarchos Cultural Center by Renzo Piano: Architecture on the Hill - Sheet2
The Library – ©snfcc

The Agora

The agora connects the library to the opera house. It is ensconced by the two buildings and multiple projecting terraces. Two glass elevators enable vertical circulation. A 400-meter-long water body runs parallel to the pedestrian walkway, paying homage to the sea.

The canal is fed by the sea and the filtered water is returned to it. Piano establishes a continuity with the existing landscape masterfully, with the canal not just being an aesthetic feature but also functionally available to the users.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
Stavros Niarchos Cultural Center by Renzo Piano: Architecture on the Hill - Sheet3
The Agora – ©archute
Stavros Niarchos Cultural Center by Renzo Piano: Architecture on the Hill - Sheet4
The Canal – ©snfcc

The Opera

Opposite the library lies the Opera, with a thin photovoltaic roof. The thin roof is dubbed as the ‘Flying Carpet’, composed of photovoltaic cells that contribute to the project’s self-sustainability.   

The opera emulates traditional design schemes by implementing the use of red and velvet, with its organic design contrasting the geometrical formation of the rest of the complex. The design of the opera house favors ambience and good acoustics while harmonizing with the rest of the space. 

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
Stavros Niarchos Cultural Center by Renzo Piano: Architecture on the Hill - Sheet5
The Opera House – ©dezeen

The Park

The complex is complemented by a vast park adorned with indigenous Greek plants, celebrating the Greek vegetal heritage. Renzo Piano figured that with the increasing urban bustle, the connection to nature had been severed. He masterfully landscaped the park with indigenous plants having seasonal variations, making it a public space that the users could connect with. 

Stavros Niarchos Cultural Center by Renzo Piano: Architecture on the Hill - Sheet6
©snfcc

The park also has numerous interactive installations to revive conviviality, seeking to establish a spirit of the place. Stavros National Park is truly a thoughtful reconciliation between nature and the built form.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

Sustainability

Renzo Piano made sure that the center gave back to the environment that it stood on. The thin photovoltaic roof covers the production of 30% of the complex’s energy. The materiality ensures maximum amount of daylight, and ventilation is also kept in focus. 

The use of indigenous plants lowers the amount of water for irrigation, and water from the existing canal is used for non-potable requirements. The center maintains a stellar standard of sustainability and has been awarded the highest honor in this regard, a platinum LEED certification.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
Stavros Niarchos Cultural Center by Renzo Piano: Architecture on the Hill - Sheet7
©snfcc

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center is one of the many projects by Renzo Piano that unifies the design with the existing context and strives to elevate the user experience to the highest degree.

Author

A third-year architecture student with a penchant for writing about all thingsarchitecture. Employing all sorts of knowledge in her arsenal, she seeks to learn and unlearn from the past and strive for a better tomorrow. She believes in design that is not only functional, but also has a little bit of magic.

Write A Comment

Rethinking The Future Awards 2022