One of those stimulating occasions where owner and architect are effectively collaborating, in sync, resulting in a pleasant process & cool project. This house sits on Siglap Hill, the highest point in a residential suburb in Singapore, the site is breezy and enjoys spectacular views of the city skyline and the surrounding low-rise neighbourhood.

Project Name: Ninety 7
Studio Name: Aamer Architects
Project size:
767 m2
Site size: 891 m2
Project Budget: $4000000
Completion date: 2010
Building levels: 2
Location: Singapore
Photography: Patrick Bingham-Hall

©Patrick Bingham-Hall

The owner, a businessman, was then a bachelor who enjoyed entertaining at his house (‘bachelor’s pad’). The main spaces of the house are elevated off the ground to fully exploit the views and catch the breeze. The main “public” spaces – living room, dining room and open kitchen – are placed on the second level while the private spaces – master bedroom, study and personal entertainment space – are on the third level.

©Patrick Bingham-Hall

A single continuous curvi-linear plane wraps around the two levels of main spaces, flowing from roof of the car porch to the floor of the second level and upward to join the roof at the third level, unifying the main spaces as a single dynamic volume on the southern edge.

©Patrick Bingham-Hall

This curvi-linear plane unwraps itself on the western edge to reveal two large balconies thrusting forward in the direction of the city skyline, propelled by two slanted columns.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment