A corner house with a powerful structure built on two levels distinguished by their function and materials. By means of exposed concrete formwork with wooden planks on the upper levels and with covered black steel slats on the lower areas.  To create continuity, the outside courtyards are created and defined by black deployé.

Architects: RUBEN MUEDRA ESTUDIO DE ARQUITECTURA
Location: 46960 Aldaia, Valencia, Spain
Principal Architect: Rubén Muedra
Surface: 390,00 m2
Photographer: Adrián Mora Maroto – Javier Ortega
Collaborators: Marina Victoria, Emilio Belda, Inés Fabra, Javier Muedra.
Structure: Emilio Belda
Building Engineer: Rubén Clavijo
Interior Design: Rubén Muedra Estudio de Arquitectura
Construction: Nideker Houses
Plot Surface: 210,00 m2
Project year: 2014

Concrete House by Ruben Muedra Estudio de Arquitectura - Sheet3
©Adrián Mora Maroto – Javier Ortega

With a park and a green boulevard in its immediate surroundings, the house must maintain its privacy while also allowing its dwellers to enjoy the excellent views.  For this reason, the designs include few but large and strategically situated hollows that offer spectacular distant views.  A glass-enclosed central courtyard is added to articulate the inside of the house as compensation. 

The ground floor corresponds to the public and leisure use of the building (as well as the parking area).  It is completely concealed from the street view and opens up to the interior courtyards.  While granting complete privacy in an urban setting, this style of construction also connects the outside and inside areas by means of large windows defining the ground floor porch. 

Concrete House by Ruben Muedra Estudio de Arquitectura - Sheet6
©Adrián Mora Maroto – Javier Ortega

The everyday functions and uses of the house are carried out in the day area on the first floor, and the second floor is dedicated to night use.  Both levels have exterior views through large cut-out spaces in the concrete prism, and both open up to a large central interior courtyard.  This predominant area creates a high-quality of living with its optimum natural illumination and cross ventilation in all interior spaces. 

On the inside, the porcelain pavement in large format gives the appearance of a continuous floor that extends to the courtyards.  Vertical paneled walls in maple wood separate the service area from the noble area, both of which are connected with continuous ceilings and indirect lineal illumination.  The vertical structure communicating the sections brings textured concrete to the interior of the house, also evident in the cement double-step staircase with solid oak imprint that connects the three levels of the house.

Concrete House by Ruben Muedra Estudio de Arquitectura - Sheet7
©Adrián Mora Maroto – Javier Ortega

The massive and powerful character of the exterior contrasts with the warmth and detailed quality in the interior spaces. 


Rubén Muedra Estudio de Arquitectura.

Rubén Muedra was born in 1985 in Pedralba (Valencia, Spain). He obtained the title of Architect, in the specialty of Building, by the ETSAV (Promotion 2002-2008). He collaborates for 2 years with José Manuel Barrera Puigdollers (Dr. Architect), until he founded in Valencia Rubén Muedra Estudio de Arquitectura in 2010.

The Studio, specialized in Residential Single Family Architecture, has developed projects for private clients since its inception. Currently he also develops projects in the field of Restoration, Retail and large Offices, such as SP Berner, Idai Nature, Clave Denia-AleHop or Consorfrut. The philosophy of the firm is present in all of them, developing a responsible, creative, free and honest Architecture based on constructive precision and sincerity, respect for the environment and the needs of the client, making each project unique.

He has recently been awarded the Prize for Excellence in Sustainable Architectural Design at the BUILD Sustainable Building Awards for the Idai Nature Passivhaus Headquarters project, holding conferences at the VI Congress of Nearly Null Energy Buildings (Madrid) and the 11th Passivhaus Conferences (Burgos).

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment