Thomas Hethervick is a designer who focuses on making things human. As a child, he was always fascinated by how things worked. Thus, he founded the Heatherwick Studio which he describes as a scaled-up version of his younger 9-year-old self-bedroom.

1. UK Pavilion – Shanghai, China

The studio won the competition to design the United Kingdom pavilion for the Shanghai World Expo in 2010. The expo’s theme was the longer term of cities therefore the studio checked out the connection of cities to nature. Kew’s Millennium Seed Bank aims to preserve the seeds of 25 percent of the world’s wild plant species. This collection gave them the thought of creating a structure with a rare texture as the simplest way of connecting the building with its content. The pavilion might be a cathedral to seeds.

UK Pavilion – Shanghai, China - Sheet1
www.heatherwick.com
UK Pavilion – Shanghai, China - Sheet2
www.heatherwick.com
UK Pavilion – Shanghai, China - Sheet3
www.heatherwick.com
UK Pavilion – Shanghai, China - Sheet4
www.heatherwick.com

2. Coal Drops Yard – London, United Kingdom

Within the broader redevelopment of King’s Cross in central London, the studio has restored and transformed a pair of long Victorian warehouses with attached train viaduct to make a replacement public space and retail destination. The building was built in 1850 to receive coal for London because it arrived by rail from the North of England, the two-stored brick and cast-iron structures were later adapted for light industry, storage, and nightclubs until they fell into disuse by the late 1990s. The studio leads a sensitive restoration of the Victorian structures and cobbled yard to preserve their historic character while adapting them to make an unusual mixture of retail and café spaces.

Coal Drops Yard – London, United Kingdom - Sheet1
www.heatherwick.com
Coal Drops Yard – London, United Kingdom - Sheet2
www.heatherwick.com
Coal Drops Yard – London, United Kingdom - Sheet3
www.heatherwick.com
Coal Drops Yard – London, United Kingdom - Sheet4
www.heatherwick.com
Coal Drops Yard – London, United Kingdom - Sheet5
www.heatherwick.com

3. Learning Hub – Singapore, Singapore

The studio won a contest to style a special building for Nanyang Technological University in Singapore with the brief to make a learning environment for the digital age. The university staff wanted the structure to push new learning methods within tutorial rooms where students would work along with the tutor as a facilitator.

The studio began to curate a corridor-less building that will make students and teachers come upon one another the maximum amount as possible rather than constructing a typical big university building box, the team gave the structure a more human scale by breaking it down into individual tutorial rooms then stacking them on top of every other to create a series of twelve small blocks

The project was awarded the best Singapore environmental award of Green Mark Platinum.

Learning Hub – Singapore, Singapore - Sheet1
www.heatherwick.com
Learning Hub – Singapore, Singapore - Sheet2
www.heatherwick.com
Learning Hub – Singapore, Singapore - Sheet3
www.heatherwick.com
Learning Hub – Singapore, Singapore - Sheet4
www.heatherwick.com
Learning Hub – Singapore, Singapore - Sheet5
www.heatherwick.com

4. 1000 Trees – Shanghai, China

Following the success of the United Kingdom Pavilion for the 2010 Shanghai World Expo, the studio was invited to make a replacement multi-use complex next to the Shanghai art district. M50. The studio aimed to design a building that might relate to the park and humanities district and while meeting the client’s requirement for an oversized scale.

1000 Trees – Shanghai, China - Sheet1
www.heatherwick.com
1000 Trees – Shanghai, China - Sheet2
www.heatherwick.com
1000 Trees – Shanghai, China - Sheet3
www.heatherwick.com
1000 Trees – Shanghai, China - Sheet4
www.heatherwick.com
1000 Trees – Shanghai, China - Sheet5
www.heatherwick.com

5. Zeitz MOCAA – Cape Town, South Africa

The Victoria & Alfred Waterfront had approached the studio to develop and to tan the positioning to make Africa’s first International Museum dedicated to contemporary African Art. The initial building was composed of two main elements regarding the tower and a block of 42 tightly-packed silos. Instead of resorting to wholesale demolition, the studio took on the challenge to convert the multitude of concrete tubes into spaces to display art while retaining the silo’s industrial character.

Zeitz MOCAA – Cape Town, South Africa - Sheet1
www.heatherwick.com
Zeitz MOCAA – Cape Town, South Africa - Sheet2
www.heatherwick.com
Zeitz MOCAA – Cape Town, South Africa - Sheet3
www.heatherwick.com
Zeitz MOCAA – Cape Town, South Africa - Sheet4
www.heatherwick.com

6. Bund Finance Centre – Shanghai, China

The studio won a contest to sign 4 million area unit development for the Bund in Shanghai’s last empty site at the pivot point between the Bund’s historic grand colonial buildings. The city’s old town and a financial district. Deciding to collaborate on an equal basis with Foster Partners a scheme was developed that reconciled the client’s requirement for offices, hotel retail spaces, and also the city plan’s requirement for a skyscraper.

Bund Finance Centre – Shanghai, China - Sheet1
www.heatherwick.com
Bund Finance Centre – Shanghai, China - Sheet2
www.heatherwick.com
Bund Finance Centre – Shanghai, China - Sheet3
www.heatherwick.com
Bund Finance Centre – Shanghai, China - Sheet4
www.heatherwick.com
Bund Finance Centre – Shanghai, China - Sheet5
www.heatherwick.com

7. Vessel – New York, United States

Vessel – the studio was invited to style a public centerpiece for Hudson Yards, a replacement 11-hectare development on Manhattan’s side that sits above a large rail yard. To make something meaningful, the studio wanted to make a structure that visitors could use, touch, and relate to. It developed the concept of a landmark that might be climbed and explored. Drawing inspiration from the traditional step wells of India, the studio sought to evoke the powerful effect. At the center of this huge new district, the vessel represents the intention for Hudson yards to make a meaningful public legacy for brand spanking New York.

Vessel – New York, United States - Sheet1
www.heatherwick.com
Vessel – New York, United States - Sheet2
www.heatherwick.com
Vessel – New York, United States - Sheet3
www.heatherwick.com
Vessel – New York, United States - Sheet3
www.heatherwick.com
Vessel – New York, United States - Sheet4
www.heatherwick.com

8. Little Island – New York, United States

Following a design competition, the Hudson River Park Trust and businessman and philanthropist Barry Diller appointed Heatherwick Studio to build a new pier on Manhattan’s southwest riverside. The pier needed to be both a public park and a world-class outdoor performance space. Interested in the hundreds of old wooden piles which stuck out of the Hudson River as the structural remains of the old piers that had previously existed, the studio wondered if the identity of the new pier could come from focusing on its structural piles. The idea evolved to take the new concrete out of the water, extending piles that would be needed and to continue them skyward to raise sections of a green landscape. Fusing as they meet, these individual piles come together to form the topography of the park.

Little Island – New York, United States - Sheet1
www.heatherwick.com
Little Island – New York, United States - Sheet2
www.heatherwick.com
Little Island – New York, United States - Sheet3
www.heatherwick.com
www.heatherwick.com

9. Al Fayah Park – Abu Dhabi, United Arab Emirates

The studio was asked to reconcile a serious place of land in the national capital as a public park. The present public space evoked the fashion of an ECU park by covering the desert with a blanket of grass which required a major amount of water to keep up itself under the scorching sun. Inquisitive about the natural patterns of the local desert landscape, the studio began to explore the shapes created when earth cracks from the warmth of the sun. Between the fissures, a lush oasis is revealed beneath. Protected against the cruel way over the desert sun, this partially-shaded garden of plants and mature trees forms a series of interconnected recreational spaces for families to assemble and picnic, with pools and streams, cafes, play spaces, a library, and community vegetable gardens. Within the cooler evening hours, the elevated plates above become a network of social and meeting places.

Al Fayah Park – Abu Dhabi, United Arab Emirates - Sheet1
www.heatherwick.com
Al Fayah Park – Abu Dhabi, United Arab Emirates - Sheet2
www.heatherwick.com
Al Fayah Park – Abu Dhabi, United Arab Emirates - Sheet3
www.heatherwick.com
Al Fayah Park – Abu Dhabi, United Arab Emirates - Sheet4
www.heatherwick.com
Al Fayah Park – Abu Dhabi, United Arab Emirates - Sheet5
www.heatherwick.com

10. Bombay Sapphire Distillery – Hampshire, United Kingdom

Originally developed as a mill for the British empire’s banknote paper which was later converted to a distillery to make gin. Over two centuries space had become a sprawling and chaotic accumulation of over forty buildings. The River Test, one of England’s finest chalk streams, flows through space but has been narrowed and partially hidden within a steep-sided concrete channel. Because the gin recipe uses both tropical and Mediterranean botanical plants to infuse the flavor, the team designed two intertwining glasshouses for climatic conditions, within which to grow the various species. Their particular form comes from the way they use the surplus heat from the distillation process that would otherwise normally be thrown away, which is now used as free energy to build the non-British climate needed to nurture the nonnative plants.

The project was the first distillery and also the first refurbishment project to receive a BREEAM outstanding rating

Bombay Sapphire Distillery – Hampshire, United Kingdom - Sheet1
www.heatherwick.com
Bombay Sapphire Distillery – Hampshire, United Kingdom - Sheet2
www.heatherwick.com
Bombay Sapphire Distillery – Hampshire, United Kingdom - Sheet3
www.heatherwick.com
Bombay Sapphire Distillery – Hampshire, United Kingdom - Sheet4
www.heatherwick.com
Bombay Sapphire Distillery – Hampshire, United Kingdom - Sheet5
www.heatherwick.com
Bombay Sapphire Distillery – Hampshire, United Kingdom - Sheet6
www.heatherwick.com
Bombay Sapphire Distillery – Hampshire, United Kingdom - Sheet7
www.heatherwick.com
Bombay Sapphire Distillery – Hampshire, United Kingdom - Sheet8
www.heatherwick.com

11. New Routemaster – London, United Kingdom

Dissatisfied with the functioning of the city’s public buses, the Mayor of London decided to commission a new bus for the capital in fifty years. The studio was commissioned to collaborate with the vehicle’s manufacturer on its design. Seen as a re-conception of the classic Routemaster bus, the new one would wish to be completely accessible, minimize the time taken to load and unload passengers, use 40 percent less fuel than existing buses and be affordable. The most similarity to the Routemaster was that it might have an open platform, but with the choice of an electrical door when required. Employing a simple palette of colors and materials and a bespoke family of details, the studio developed the interior that was calm and coordinated. One thousand vehicles were commissioned and also the first six were on the streets in time for the London 2012 Olympic Games.

New Routemaster – London, United Kingdom - Sheet1
www.heatherwick.com
New Routemaster – London, United Kingdom - Sheet2
www.heatherwick.com
New Routemaster – London, United Kingdom - Sheet3
www.heatherwick.com
New Routemaster – London, United Kingdom - Sheet4
www.heatherwick.com
New Routemaster – London, United Kingdom - Sheet5
www.heatherwick.com

12. Google King’s Cross – London, United Kingdom

Following their collaboration to style Google’s new campus in California, Heatherwick Studio and BIG were commissioned to form the company’s new headquarters in London. The team’s focus wasn’t just to create special workspaces but to seek out an architectural language that would fit into the local people of King’s Cross and an intense urban context. Influenced by these surroundings the team chose to treat the project as a chunk of infrastructure made up of a family of interchangeable elements and with the same quality of flexibility as old industrial buildings which might be reused in many ways over time. For a corporation whose fame comes from a virtual world of knowledge, this project is a component of it engaging within the public physical world in a new way. Internally the workplace, with its triple height ceilings, is intended to bring people together and build connectedness and opportunities for chance encounters Externally the panoramic sculpted garden will give unprecedented views to town around and at the bottom.

Google King’s Cross – London, United Kingdom - Sheet1
www.heatherwick.com
Google King’s Cross – London, United Kingdom - Sheet2
www.heatherwick.com
Google King’s Cross – London, United Kingdom - Sheet3
www.heatherwick.com
Google King’s Cross – London, United Kingdom - Sheet4
www.heatherwick.com
Google King’s Cross – London, United Kingdom - Sheet5
www.heatherwick.com

13. Google Mountain View – California, United States

Renowned technology firm Google invited the studio to style its new campus and headquarters at Mountain View, California unitedly with Bjarke Ingels Group. Because it will be the company’s first purpose-built office buildings, the planning would be the primary physical manifestation of its approach to workplace design. To stay pace with the fast-evolving nature of the technology industry, the approach was to treat the new building structures more like large hangers or airport terminals within which a series of flexible internal structures can be enclosed and treated more like large adaptable furniture design, free from the constraints of being a standard building envelope. The design would allow project teams to rearrange office spaces quickly and efficiently to adapt to the users changing needs.

Google Mountain View – California, United States - Sheet1
www.heatherwick.com
Google Mountain View – California, United States - Sheet2
www.heatherwick.com
Google Mountain View – California, United States - Sheet2
www.heatherwick.com
Google Mountain View – California, United States - Sheet3
www.heatherwick.com
Google Mountain View – California, United States - Sheet4
www.heatherwick.com

14. Pacific Place – Hong Kong, Hong Kong

One of the foremost valuable pieces of reality in the world, Pacific Place could be a complex of office towers, hotels and a mall within the center of the port that functions almost sort of like a settlement. The studio was to rework the experience and operations, addressing problems with circulation and wayfinding, improving sightlines between floors, introducing a brand new palette of materials, textures and detailing, and reducing energy consumption. However, the studio’s approach wasn’t to treat each aspect as a separate project but instead to form a family of the many details guided by a common philosophy. The best physical transformation was the reconfiguration of the arena that forms the bottom of the towers and acts as Pacific Place exterior door. Previously dominated by a route and barely accessible to pedestrians, it’s now an open and attractive public space.

Pacific Place – Hong Kong, Hong Kong - Sheet1
www.heatherwick.com
Pacific Place – Hong Kong, Hong Kong - Sheet2
www.heatherwick.com
Pacific Place – Hong Kong, Hong Kong - Sheet2
www.heatherwick.com
Pacific Place – Hong Kong, Hong Kong - Sheet3
www.heatherwick.com
Pacific Place – Hong Kong, Hong Kong - Sheet4
www.heatherwick.com
Pacific Place – Hong Kong, Hong Kong - Sheet5
www.heatherwick.com
Pacific Place – Hong Kong, Hong Kong - Sheet6
www.heatherwick.com

15. EDEN – Singapore, Singapore

Heatherwick Studio was commissioned to style a dwelling within the historic Newton district of Singapore. Inspired by the vision of a ‘city during a garden imagined by Lee Kuan Yew fifty years ago, and by the lush tropical setting of the realm, the studio’s design will be a radical departure from the glass and steel tower typology. The studio started to craft homes within a garden that also harnessed all the advantages of apartment living; an area where residents would feel connected to the city’s tree-lined streets whilst enjoying views, light, and privacy. The building represents a singular way of living within the city, with its combination of evocative natural materials, textures and made details and its celebration of the area’s natural landscape. Over time, the building is intended to mature, because the lush planting grows, sort of a sapling that has taken root beneath the streets, pulling the landscape of Singapore up into the sky.

EDEN – Singapore, Singapore - Sheet1
www.heatherwick.com
EDEN – Singapore, Singapore - Sheet2
www.heatherwick.com
EDEN – Singapore, Singapore - Sheet3
www.heatherwick.com
EDEN – Singapore, Singapore - Sheet4
www.heatherwick.com

Architectural Journalist

RTF

Maharashtra

Write A Comment

9th RTF | Architecture Construction & Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on 30th April 2020

Participate Now.

Architecture Construction
& Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on
30th April 2020

Participate Now.