Having a design practice based out of a metropolis like Mumbai, means designing for extremely small and tight spaces. Where every sq ft of area comes at a high price, the onus falls on the designer to make sure each inch is used well. We decided early on as a studio not to allow smaller spaces bear the brunt of bad designing. With this 300 sq ft office space, we developed a design which optimized the limited floor space while still maintaining openness.

Project Name: The Atlas Office
Studio Name: The Design Chapel
Carpet Area: 300 sq. ft.
Year: February 2020
Location: Mumbai, India
Photography: Biju Gopal, Bizou Photos

The Atlas Office by The Design Chapel - Sheet1
Interior ©Biju Gopal, Bizou Photos

We offered what the site demanded, nothing less nothing more and decided to construct only what was needed without engaging in any cosmetic layers. The planning was starkly simple. The floor plan is a rectangle with the entry at one small end and a large window at the other. This made us differentiate the space into 3 zones, which flow into each other. The entrance leads to a small passage which is flanked by a meeting room. Then comes the common workspace followed by the Director’s work desk. The aluminum and glass partitions of the meeting room allow visual transparency while maintaining a certain level of privacy.

The work desks are then pushed against the walls to keep the central space free for movement. They are designed to be simple and uncluttered. Once we did this it was important to add character to the side walls so that the employees are not staring at blank canvases while working. The Venetian skyline fabric from Furnista was chosen for the soft board with light coming from the top making sure the work desks are well lit. The storage and functional units are all planned meticulously and are governed by ease of maintenance.

The Atlas Office by The Design Chapel - Sheet2
Workspace ©Biju Gopal, Bizou Photos

Towards the end of the office was a small washroom, outside of which we created a functional pantry mimicking the work desk design, so that it blends in. The space beside the washroom created an ideal spot for the Director’s workstation. The ceiling height of 11 feet allowed us to create a loft space for storage above this workstation bringing down the scale of the space and creating a more intimate and cozy corner for the Director’s work area. We used this as an effective tool to add more storage space as well as creating a small sub space in the larger whole.

In order to make a smaller space look more expansive, we narrowed down to a monochrome colour scheme. Muted greys, deep warm wood and white statuario marble laminate became the material palette. The grey wood flooring flows through the entire office granting the illusion of a seamless space. The fluted teak wood panels along with rough white marble laminate used on all the storage units created an interesting play of textures. Here white and wood balance each other and create a beautiful synergy. Each complements the other and neither overpowers.

The Atlas Office by The Design Chapel - Sheet3
Reception ©Biju Gopal, Bizou Photos

The element of light was very important to us and we allowed ample amount of light to flow through and reflect through the single window at the end of the office. But artificial lighting plays an equally important role in office spaces. Here we chose accent light fixtures from Lightscapes to add glamour and luxury to the otherwise subdued spatial aesthetics. The gold of the light fixtures become focal elements of the meeting room and the central office space adding drama. Color is added to the muted grey walls by integrating the artwork by the Twilight Art Studio which stunningly complements the contemporary feel of the office.

When it comes to designing an office, the comfort of employees is of utmost importance for us. The employees being the backbone of any organization, we believe that cramped offices, gloomy designs and unimaginative desk spaces only add to employee frustration and hamper productivity. We have encouraged lack of fuss with open, clean interiors which one will not grow tired of. Following the mantra of ‘Less is More’ we managed to make the space look less cluttered and visually more relaxing.


The Design Chapel

is a multidisciplinary design studio which creates inspired works in the fields of Interior Design, Architecture and Art. The motto of their design practice is to create and curate bespoke spaces which touch, move and inspire its occupants.

They are passionate about creating spaces which are thoughtfully designed, beautifully crafted and artistically inclined. Through a continuous and careful dialogue with structure, details, art, material and order, they seek a holistic and tectonic approach in realizing design ideas.

­­­­­­­­­­­­­Preshita Shah Gupta the founder of The Design Chapel is an alumini of the Centre of Environmental Planning and Technology, (C.E.P.T University), Ahmedabad. She graduated from the School of Interior Design (SID) with a Bachelor’s degree in Interior Architecture and was awarded the Vastu Sh­­­­­ilpa Foundation Award for the best graduating student from the University. She was also awarded the Baden- Wuttemburg Scholarship to study design at the Hochschule Fur Technik (HFT), University of Applied Sciences Stuttgart, Germany.

Being an accomplished artist and painter herself, Preshita operates on the philosophy that Design is about engaging the audience and the user in an empathetic story telling. She believes that built form and interiors are always evolving and it is important to adapt to the present and design for the future.           

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment