Situated between two lakes and within the community of Christiania, the new noma is built on the site of a protected ex-military warehouse once used to store mines for the Royal Danish Navy.

Name: NOMA
Code: NOMA
Date: 01/02/2018
Program: Culture
Status: Completed
Size in m2: 1290
Project type: Commission
Client: Noma
Collaborators: BIG Ideas, BIG Engineering, NT Consult, Studio David Thulstrup, Thing&Brandt Landskab
Location Text: Copenhagen, Denmark
Location: (55.6829,12.6104)
Awards: INSIDE World Festival of Interiors 2019, Wallpaper* Design Award 2019, Copenhagen Municipality Award 2018, Copenhagen Snedkerlaug Carpentry Award 2018

noma By BIG - Bjarke Ingels Group - Sheet2Imagined as an intimate culinary garden village, guests are welcomed to experience a new menu and philosophy that will redefine noma for years to come.

noma By BIG - Bjarke Ingels Group - Sheet3Central to the design was the idea of dissolving the restaurant’s individual functions and organising them into a collection of separate yet connected buildings. A total of 11 spaces – each tailored to their specific needs and built of the finest materials best suited for their functions – are densely clustered around restaurant’s heart, the kitchen. Every part of the restaurant experience – the arrival, the lounge, the barbeque, the wine selection and the private company – are all clustered around the chefs. From their central position, they have a perfect overview to every corner of the restaurant while allowing every single guest to follow what would traditionally happen behind-the-scenes.

noma By BIG - Bjarke Ingels Group - Sheet5The 40-cover dining room and adjacent private dining room are made of stacked timber planks that resemble neatly piled wood at a lumber yard. A large skylight and an expansive set of windows that slide to reveal the outdoor permagarden allow guests to truly sense all of the seasons and the restaurant’s natural surrounds. Outside, the restaurant’s three greenhouses are used as a garden, test kitchen and bakery.

noma By BIG - Bjarke Ingels Group - Sheet7Each ‘building within the building’ is connected by glass covered paths for chefs and guests to follow the changes in weather, daylight and seasons – making the natural environment an integral part of the culinary experience. Guests have the opportunity to walk through each of the surrounding buildings and to experience a variety of Nordic materials and building techniques: the barbecue is a giant walk-in hut, and the lounge looks and feels like a giant, cozy fireplace made entirely of brick inside and out.

Write A Comment