This project is a unique townhouse for our office in that it is a substantial home in a NYC Landmarks District. Our client was looking to create a well-designed, high-performance, single family home that integrates into the existing Brooklyn Heights Historic District.

Project Name: Brooklyn Heights Historic District Passive Townhouse
Studio Name: Baxt Ingui Architects, P.C.

Project size: 9200 ft2
Site size: 2500 ft2
Completion date: 2017
Building levels: 6
Location: Brooklyn , United States
Photography: Mike Tauber

Brooklyn Heights Historic District Passive Townhouse by Baxt Ingui Architects, P.C. - Sheet1
Living room ©Mike Tauber

The client initially chose to do a Passive House for this single-family brownstone because it provides a better built product with real, tangible benefits. Some of these attributes include a quieter home free of street noise, fresh air changes multiple times a day, more open layouts due to the omission of ductwork, and regaining valuable floor space in the cellar and on the rooftop where mechanicals used to take priority.

Brooklyn Heights Historic District Passive Townhouse by Baxt Ingui Architects, P.C. - Sheet5
Staircase ©Mike Tauber

The completed project includes a six-story open stair, 6 bedrooms with en-suite bathrooms, a wine room, movie room, dance studio, and roof deck with outdoor wet bar. The interior finishes – a collaboration between Baxt Ingui and Gerard Beekman – were inspired by the original details while still allowing for a clean and more modern approach.

Brooklyn Heights Historic District Passive Townhouse by Baxt Ingui Architects, P.C. - Sheet7
Kitchen ©Mike Tauber

On the rear façade, enlarged masonry openings and exterior pocket doors help to bring in light and a sense of indoor/outdoor living to the garden and parlor floors. Restoration of the front façade was a collaboration between Baxt Ingui and local craftsmen to research and reinstall the original brownstone stoop, entry enframement and window heads and sills. Largely working off of historical photographs, the details were created by hand in an iterative process. A cornice was installed to complete the restoration of the façade back to its original state, before the house had been modified sometime in the 1920’s. Baxt Ingui Architects worked closely with the NYC Landmarks Preservation Commission to approach the exterior with respect to historical context while allowing a more modern way of living.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment