The newly renovated condominium at Santa Monica’s iconic 101 Ocean Avenue tower offers unobstructed coastal views and retro-modern style living from its perch high above the Pacific Coastline.

Project Name: Ocean Avenue, Santa Monica
Studio name: Abramson Architects
Project size: 3000 ft2
Completion Date: 2021
Building Levels: 1
Location: Santa Monica , United States
Photography: Douglas Hills

5164 Ocean Avenue, Santa Monica by Abramson Architects: Sheet 1
Bedroom View © Douglas Hills

A calming living area featuring a neutral sectional sofa by Minotti and a coordinating chair by Holly Hunt replaces the previously enclosed dining area. A new interior window visually connects the expansive common area with an intimate writing nook just off the daylit main bedroom.

Custom millwork installations include white oak floor-to-ceiling screens in the living area, an ultra-matte trundle bed in the guest suite, the L-shaped oil-rubbed bronze shelving unit and pass-through bar, and the illuminated entertainment center in the TV Room. The elegant ambiance, ocean breezes, and the ability to remain self-sufficient within their idyllic Santa Monica residence give the owners a sense of restoration.

5164 Ocean Avenue, Santa Monica by Abramson Architects: Sheet 3
Kitchen © Douglas Hills

Because the client is visually impaired, the floor plan, lighting design, and fixture placement provide integrated cues that help navigate the home. Downlit surfaces feature sequentially cut rift oak panels layered over light-colored walls. The soft hues of the verticals contrast against the darker wood floors, making it easier for the client to distinguish where surfaces change levels.

5164 Ocean Avenue, Santa Monica by Abramson Architects: Sheet 3
Living Space © Douglas Hills

A low-profile lighting square in the kitchen maximizes the ceiling heights while also illuminating a safe path of travel. The smart-home system allows the user complete control of all room lights and is accessible near the entrances and exits of each space. All the glare-minimizing lighting fixtures simulate natural sunlight, making it easier for the owner to maneuver unassisted.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment