This project consists of restrained yet transformative alterations and additions to a two-storey terrace in Surry Hills, Sydney. Our clients had lived in the house for a couple of years before approaching us for their renovations. The original late Victorian building was erected in 1873 for commercial use as a dressmaking premises, and from 1879 a grocer’s shop. Much of the original building fabric has been altered or removed since the 1950s.

Project Name: Surry Hills Terrace
Studio Name: CO-AP
Project size: 149 m2
Site size: 92 m2
Completion date: 2020
Building levels: 3
Location: Sydney, Australia
Photography: Ross Honeysett

5101 Surry Hills Terrace by CO-AP: Sheet 1
Exterior View ©Ross Honeysett

The brief called for more daylight, better overall amenity and connection to the precious courtyard. The footprint of the original house was retained, working within the existing building envelope. Some remediation work was required to provide structural integrity to the new works which included new structure to existing and new attic floors.

5101 Surry Hills Terrace by CO-AP: Sheet2
Kitchen View ©Ross Honeysett

A new corner-opening sliding door system allows for the compact courtyard to be absorbed into the new kitchen and reconfigured livings spaces. The original timber staircase has been retained and leads to the first floor bedrooms and refurbished main bathroom. New ventilating skylights allow the sun and fresh air to permeate the wet areas. A new steel staircase winds its way up into the plywood lined attic bedroom and ensuite, which is tucked into a generous dormer window overlooking the city skyline.

5101 Surry Hills Terrace by CO-AP: Sheet 3
Bathroom ©Ross Honeysett

Each room has been painted in contrasting muted colours to layer and define spaces. Cool tones are used in the living spaces and warmer tones to the bedrooms. The home-office, saturated in a deep neutral tone, conduces focus on work and provides an alternative environment to the rest of the house when passing its threshold. Timber veneer, laminate and concrete are used for the kitchen. Bathrooms are playful with simple grey tiles and bright coloured grout. Original patinated brickwork has been exposed in some rooms, where former openings in walls have been filled in or cut away, revealing the 150 year history of the building.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment