This holiday house is located on an elevated site overlooking Peregian Beach and foreshore. It has been designed to take full advantage of dramatic ocean views.

Project Name: Whale Watch
Studio Name: Tim Ditchfield Architects
Project size: 350 m2
Completion date: 2007
Building levels: 2
Location: Peregian Beach, Australia
Photography: Scott Burrows

5064 Whale Watch by Tim Ditchfield Architects : Sheet1
Living+Dinnig View ©Scott Burrows

The house steps down the site which helps connect internal and external spaces to the ground plane. Courtyard spaces have been introduced to reduce building bulk, capture north light and promote thru building viewing opportunities to the pool, ocean and other areas of the house.

5064 Whale Watch by Tim Ditchfield Architects : Sheet 2.
Bedroom ©Scott Burrows

Where possible the building has been designed to be single room in width to maximise cross/thru natural light and ventilation.

A central circulation spine is flanked by an off form concrete wall which continues for the length of the house. This is the key feature of the house, it provides thermal mass for natural climate control, defines the circulation spine and the off form board finish presents a weathered driftwood character.

5064 Whale Watch by Tim Ditchfield Architects : Sheet 3
Exterior View of Bedroom ©Scott Burrows

External materials have been chosen for their low maintenance and robust characteristics. Solar hot water systems have been installed and roof water is collected in above ground tanks for reuse.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment