A slice of land looking north across the Noosa River to a tree-lined beach on the far shore sets the program for a building which levers u-shaped planning to foster appreciation for the estuary’s activity.

Project Name: The Bird Cage
Studio Name: Tim Ditchfield Architects
Site size: 611 m2
Completion date: 2018
Location:  Noosa Heads, Australia
Photography: Scott Burrows

5063 The Bird Cage by Tim Ditchfield Architects : Sheet 1
Exterior View ©Scott Burrows

The built form pivots around a neat square of manicured lawn which motivates the owners and their guests to forgo footwear and downshift to match pace with life on the river. Overhead, twin sleeping wings project out to meet the river on concrete columns.

5063 The Bird Cage by Tim Ditchfield Architects : Sheet 2
Interior View ©Scott Burrows

Enclosing screens to the bedrooms provide filtered views and control privacy, breezes and sunlight. At the pull of a handle the screens unlock and bifold neatly to allow full enjoyment of the wide estuary view and cooling north easterlies.

5063 The Bird Cage by Tim Ditchfield Architects : Sheet 3
Bedroom ©Scott Burrows

At ground level, the internal living and entertaining area encompass a large double-height volume which opens to the full width of the site. Deep suspended screening softens light as it enters, negating the need for further sun control.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment