The house had been in the family for three generations, so the owners wanted to rejuvenate the tired bungalow and replace the earlier additions with a new extension that suited contemporary living for their young family to grow into. The existing house sat in the centre of the block, with an awkward entrance and no connection to the garden.

Project Name: Sandy Bay Extension
Studio Name:
Matt Williams Architects
Location: Hobart, Australia
Photography: Adam Gibson
Project size: 319 m2
Site size: 911 m2
Completion date: 2017
Building Levels: 1

Sandy Bay Extension by Matt Williams Architects - Sheet1
Kitchen+Dining ©Adam Gibson

The new extension provides a new entrance and interconnected living spaces that flow out to the garden, allowing the existing bungalow to act as a dormitory for four bedrooms and a private sunroom.

The new entry, at the rear of the bungalow and at the centre of the new layout, delivers visitors to the living spaces, allowing the private garden to wrap around the entire house, including using the previous front garden as additional play space.

Sandy Bay Extension by Matt Williams Architects - Sheet2
Living Room ©Adam Gibson

The new service spaces sit in between the new living spaces and the bedrooms, acting as a threshold between public and private. The new living spaces step up the site to relate to the adjacent outdoor levels, while internally the level changes delineate between spaces, creating opportunities for cosiness in an open plan layout.

The curvaceous walls wrap the extension around the north-facing garden externally; while internally they allow for an easy, relaxed movement. The large east-facing window of the Lounge admits morning sun and affords views to the River Derwent. The window has been detailed to conceal the frame internally, so that the window itself disappears and the room feels like it is open to the outside.

Sandy Bay Extension by Matt Williams Architects - Sheet3
Window Seating ©Adam Gibson

The Lounge is arranged to feel sunken, to create a feeling of warmth and enclosure, while still being connected to the Kitchen and Dining.

The Kitchen and Dining space allows for flexible use – whether sitting at the dining table, at the island bench, on the floor or in the window recess – patterns of use can change as the children grow; and large gatherings of family and friends can be accommodated while it remains a comfortable scale for one or two people. The in-slab hydronic heating provides discrete warmth while the glazing has been arranged to capture sun throughout the day.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment