Chapter House takes its name from the architectural expression of the two significant stages in the home’s history. The first, a double-fronted Victorian terrace in Carlton, was the client’s childhood home. The second is a new contemporary addition that sits behind, gently engaging with the original, where the client now lives with her own young family.

Project Name: Chapter House
Studio Name:
Tom Robertson Architects
Location: Melbourne, Australia
Photography: Jack Lovel
Project size: 149
Completion date: 2019
Building levels: 2

Chapter House by Tom Robertson Architects - Sheet1
Living Room ©Jack Lovel

Creating a conscious separation between the two was key to articulating the significance of each of these related yet distinct chapters. Many of the original details of the terrace were preserved, and the back of the house was retained. Between the back of the original and the new addition, a rectilinear skylight creates a gap and the floorplate steps down a level.  As a result, moving through the original back door and into the new addition, a sudden sense of light and volume from above is experienced.

Chapter House by Tom Robertson Architects - Sheet2
Kitchen ©Jack Lovel

The impression created is that one has exited the original home entirely before entering the new, despite the fact that the two are adjoined. In this way, the architecture offers a continual reminder of each chapter in the life of the home and its two generations. In the new addition, a calm, minimal palette of burnished concrete, Carrara marble, dark timber joinery and cement render prevails. Expanses of glazing create light-filled spaces and visual connection with the rear yard and swimming pool.

Chapter House by Tom Robertson Architects - Sheet3
Dining Space ©Jack Lovel

It was important to balance this lightness and openness with a sense of privacy, and, as the new kitchen and living space faces west, to provide shade from the strong afternoon sun. In a simple, efficient move, the upper storey is positioned to shade the lower level and to protect the threshold between the inside and the adjacent outdoor deck. From the mindful preservation of the heritage details of the original terrace to the equally considered new addition, contrast defines and articulates context. By emphasising the individuality of the old and the new, Chapter House gives each its due.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment