This vacation home in Michigan reclaims an existing farmhouse and barn and reimagines the structures into a new single-family house and adjacent studio for an artistic couple.

Project Name: Farmhouse Retreat Redux
Studio Name:
Von Weise Associates
Location: Sawyer, Michigan, United States
Photography: Steve Hall
Project size: 3200 ft2
Site size: 85000 ft2
Project Budget: $800000
Completion date: 2017
Building levels:  2

Farmhouse Retreat Redux by von Weise Associates - Sheet1
Living Room ©Steve Hall

Much in the same way the different functions of a farm are located in different buildings, the different activities of the retreat – sleeping, cooking, and working – were conceptually placed in separate volumes. These were then pulled together and spatially anchored by the site’s original barn which was refurbished to house the kitchen with an adjacent screened porch.

Farmhouse Retreat Redux by von Weise Associates - Sheet2
Bedroom ©Steve Hall

Meanwhile, the original farmhouse was gutted and turned into an artist’s painting studio and sleeping loft. All portions of the house have a close relationship to the ground, making the landscape a vital part of the program.

Farmhouse Retreat Redux by von Weise Associates - Sheet3
Dining Space ©Steve Hall

The orientation of the house creates multiple outdoor living spaces, plus a gardening area. The landscape and the orientation of the structures set up layers of space that move from the public way to privacy of the house. The most private space beyond the house embraces the expansive wooded site on three sides.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment