This project is located in Vancouver’s traditional RS-5 zone, where a house’s street-facing elevation must be inspired by the two houses on each side. But anything goes at the interior and out back.

Project Name: Lui House
Studio Name:
D’Arcy Jones Architects
Location: Vancouver, Canada
Photography: Ema Peter
Project size: 5574 ft2
Site size: 9290 ft2
Completion date: 2016
Building levels: 3

Lui House by D'Arcy Jones Architects - Sheet1
Living Room ©Ema Peter

This project enthusiastically embraces this odd and archaic approach to street-making, by taking the best elements of the neigbouring houses and re-assembling them into a muted face that is agreeable enough to not stand out, but atypical enough to suggest a rich inner world.  Throughout, different shapes and materials are pulled apart by 3” at the exterior and 1/2” at the interior.

Lui House by D'Arcy Jones Architects - Sheet2
Music Room ©Ema Peter

These gaps are proportional to how interiors and exteriors are experienced. Exteriors are mostly experienced from a middle distance, and interiors are experienced up close. All of the project’s materials have substance and depth. Real brick, real Douglas Fir windows, real cedar shingles and tons of natural light combine to make a domestic world that feels much older than it is.

Lui House by D'Arcy Jones Architects - Sheet3
Kitchen ©Ema Peterv

The house is a complex and calm sanctuary for a young family and their inlaws, that takes full advantage of its open mature garden. Even on a rainy day this house glows inside, in sculpted contrast with deep oak woodwork inside and the verdant green landscape outside.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment