Back it is a women’s clothing shop located in Valladolid (Spain), in front of the so-called Poniente (sunset in english) square, because the place is a garden from where you have a very good view of the sunset.

Project Name: BACK PONIENTE FASHION STORE
Studio Name: Buho Arquitectos
Architect: Javier Sánchez López
Co-designer: Juan Luis de la Fuente.
Situation: Poniente square. Valladolid. España.
Date: december 2023
Photo credits: Rubén Hernández Carretero (Ruheca)

BACK PONIENTE FASHION STORE by BUHO ARQUITECTOS-Sheet2
©Rubén Hernández Carretero

The shop is in a corner, glassed completely to provide good views of the garden. To filter the light from the outside and limit the vision of the interior, a large panel of vertical metal slats have been placed, and  they work as big textile curtains. The clothes holding inside will also act as a second visual filter.

BACK PONIENTE FASHION STORE by BUHO ARQUITECTOS-Sheet4
©Rubén Hernández Carretero

The interior uses neutral and sober colors. White translucent polycarbonate panels, glass and mirrors provides light. And the dark light it´s provided by black iron plates  recovering the walls  and black stone tiles for the floor. In this way, the color of the clothing contrast with black and white (dark and light) and becomes the true protagonist of the shop.

BACK PONIENTE FASHION STORE by BUHO ARQUITECTOS-Sheet10
©Rubén Hernández Carretero

The lower level is dedicated to the general public. In the center there is a metal structure, made up of steps and a raised platform, which serves as an interior shelving, but also as a passageway to celebrate model passes, so that the client feels that she is also a model. A large longitudinal video wall panel accompanies and complements the image of the model catwalk.

BACK PONIENTE FASHION STORE by BUHO ARQUITECTOS-Sheet6
©Rubén Hernández Carretero

The upper floor is designed as a private area, where clients can get clothes and receive personalized advice. To increase privacy, a third visual filter is created, formed by a curtain of aluminum chains. On this floor there is an area where you can feel confortable and  have a drink with elevated views over the outside park.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.