The Palo Alto Lantern House adds a new vision of modern living to the eclectic styles of its surrounding suburban neighbors. The house features an open plan of public spaces on the main level, all connected by a floating cedar ceiling that extends into the outdoor space.

Rethinking The Future Awards 2022

Project Name: Lantern House
Studio Name: Feldman Architecture
Location: Palo Alto, United States
Photography: Paul Dyer
Project size: 4000 ft2
Completion date: 2015

 Lantern House by Feldman Architecture - Sheet1
Kitchen ©Paul Dyer

A playful circular opening in the cedar ceiling creates a view of the sky while filtering geometric patterns of natural light that evolve over the course of the day onto the patio below. A slender screen that runs the height of the front stairwell casts rays of sunlight inside during the day and emits horizontal stripes from the stairwell’s warm lanterns at night.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
 Lantern House by Feldman Architecture - Sheet2
Living Room ©Paul Dyer

Large glass doors serve as seamless transitions between the house’s interior and its expansive rear yard, and steel eyebrows above its large bedroom windows shade the sun in its brightest hours.

 Lantern House by Feldman Architecture - Sheet3
Rear View ©Paul Dyer

A cedar screen wraps the base of the building, and a stair tower vertically links the orthogonal forms of the house’s façade and interior spaces. Above, each second-floor bedroom offers a view of the surrounding canopy of gingko trees and the green roofs on the living and dining spaces below.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment

Rethinking The Future Awards 2022