Nestled in between a public golf course to its rear and one of Gordon’s busiest residential streets at its frontage, Gordon Residence is an exercise in converting an old forgotten suburban house, disjointed from it’s context into a fresh, open plan and light filled home that merges into its landscape.

Project Name: Gordon Residence
Studio Name: Studio P – Architecture & Interiors
Location: Sydney, Australia
Photography: Tom Ferguson
Project size: 368 m2
Site size: 948 m2
Completion date: 2017
Building levels: 2

Gordon Residence by Studio P - Architecture & Interiors - Sheet1
Living Room ©Tom Ferguson

Gordon Residence is an exercise in adding minimal structural change yet gaining maximum spatial outcome in an existing house. The original house was detached – a pitched tile roof, solid rectangular body with a narrow unused second floor balcony.

Gordon Residence by Studio P - Architecture & Interiors - Sheet2
Backyard ©Tom Ferguson

It was misplaced, out of sync with the environmental context and did not utilise the site to its best advantages. Founded on the idea of making the house a discreet viewing platform to the golf course upon which it overlooks without compromising the home’s privacy within.

Gordon Residence by Studio P - Architecture & Interiors - Sheet3
Kitchen+Dining ©Tom Ferguson

The new design extends the family home into its surrounding. This project is a lighter and more spacious rendition of its former self. Existing features of the home such as the modern split-level design were retained as homage to the original design.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment