An active family with two kids and a full house needed a versatile solution that could do something for everyone. A playhouse, perfect for sleepovers. A media room for kids by day and parents by night.

Rethinking The Future Awards 2022

Project Name: Concrete Casita
Studio Name:
Ravel Architecture
Location: Austin, United States
Photography: Jake Holt
Project size: 600 ft2
Site size: 6500 ft2
Completion date: 2017
Building levels: 1

Concrete Casita by Ravel Architecture - Sheet1
Bedroom ©Jake Holt

A luxurious guest suite for extended visits from the grandparents. A quiet space to reflect just far enough away. And storage for the necessities: bicycles, camping, climbing gear, gardening tools, and holiday decorations.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
Concrete Casita by Ravel Architecture - Sheet2
Kitchen ©Jake Holt

Playing off the traditional forms of the surrounding historic neighborhood, this versatile casita anchors the back yard and buffers the busy alley and adjacent multi-family creating a second private yard in back while barely peeking out over the fence or overshadowing the existing home.

Concrete Casita by Ravel Architecture - Sheet3
View of Courtyard ©Jake Holt

Made of durable and elemental materials, the corten gable shell encloses a concrete cradle. The interior volume is clad in white oak and contains the bathroom, kitchenette, media center, and pocketing privacy partitions.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment

Rethinking The Future Awards 2022