Our Clients came to us with a book of midcentury classics, in which, much to our delight, they had earmarked a photograph of the deep verandah of the Farnsworth House by Mies Van de Rohe, which, along with the qualities of the location and site, gave us our starting point.

Rethinking The Future Awards 2022

Project Name: Sand Dune Sanctuary
Studio Name:
Hindley & Co
Project size: 400 m2
Site size: 1000 m2
Completion date: 2019
Building levels: 2
Location: Melbourne, Australia
Photography: Tatjana Plitt

Sand Dune Sanctuary by Hindley & Co - Sheet1
Kitchen+Dining ©Tatjana Plitt

We gently referenced the modernity of Mies, Neutra, Seidler and Utzon to place this Sorrento project, like its worldly owners, in an international context of design awareness.
A Seidleresque ramp leads to a luxurious self-contained upper floor for easier future access, whilst the lower ground floor houses the new laundry and quarters specifically for guests. Underfloor space was reclaimed to create a man cave and occasional storage for a special car.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
Sand Dune Sanctuary by Hindley & Co - Sheet2
Bedroom ©Tatjana Plitt

The arrangement of the family, kitchen and dining space is designed to be social, true to the modernist ethos. The open plan living, walls of custom joinery, fireplace, high overhead windows, and floor to ceiling glass sliders all pay respect to successful and appropriate techniques of modernity. Almost architectural natural linen sheer curtains and Japanese style sliding screens give control over privacy, light and views. Joinery is multi-functional and spaces are flexible in function and level of privacy.

Sand Dune Sanctuary by Hindley & Co - Sheet3
Dining Space ©Tatjana Plitt

Mies van der Rohe’s Farnsworth House and Barcelona Pavilion provided ample inspiration for our clients in the early design phase, and we have referenced key details from this Modernist classic in the project’s deep, cantilevered verandah. The double storey form achieves the illusion of a single-storey home when viewed from the street. This is just one of the many “less is more” features we were keen to highlight when choosing mid-century influences for this home.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment

Rethinking The Future Awards 2022