Station Street House sits on a prominent corner site in the heart of Carlton North. A new brick wall, distinct from the original pressed red bricks, forms the addition to the rear of the house.

Rethinking The Future Awards 2022

The wall wraps around the site to form a series of internal and external spaces.

Project Name: Station Street House
Firm Name: Robert Simeoni Architects
Project size: 160 m2
Site size: 180 m2
Completion date: 2018
Building levels: 2
Location: Carlton North, Australia
Photography: Trevor Mein

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
Station Street House by Robert Simeoni Architects - Sheet1
Outdoor Kitchen View ©Trevor Mein

The zinc clad first-floor addition sits above the brick plinth, forming a collection of volumes when viewed from the street. A balance was sought between old and new, with equal weight given to the portion of existing building envelope that was retained.

Station Street House by Robert Simeoni Architects - Sheet2
Kitchen Area ©Trevor Mein

The central courtyard creates an interstitial zone, which breaks up the living spaces while allowing them to remain visually connected. The interior spaces are defined by a series of layers, creating a sense of intimacy and enclosure.

Sheer curtains filter light and provide privacy from both the street and within the house.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
Station Street House by Robert Simeoni Architects - Sheet3
Kitchen Area ©Trevor Mein

Outside a perforated steel stair connects the house to the study, an introverted space accessed along the walkway, a tall and narrow bridge offering only a view of the sky.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment

Rethinking The Future Awards 2022