Located in a building built in the 60’s in the city of São Paulo, the Retrofit Project of this Apartment started from two basic premises, one requested by the client and the other imposed by the existing property. The first was the search for a library to house the owner’s extensive collection of books.

Location: Brazil, São Paulo – SP
Project Design: 6/2016
Construction end: 6/2017 Área: 381,72 m²
Type: Apartment Refurbishment
Architecture: Pascali Semerdjian Arquitetos
Team: Domingos Pascali e Sarkis Semerdjian, Linda Matolli,
Interior Design: Pascali Semerdjian
Contractor: LAER
Ligth Design: La Lampe
Metalwork: DIX Arte e Metal – Bathroom01, TV room , Buffet
Plancus: Library
Woodwork: Plancus – Library, bar,
Arali – Bedroom, doors
Móveis Russo – Buffet, Tv room Jaime: Sofa
Floor: Oscar Ono – peroba do campo de demolição
Casa Francesa – granilite
Stones: Di Mármore
Planned furniture – closet, armários suítes e cozinha
Photography: Ricardo Basetti • Production:
Wine Cellar: Josha Adega
Type: Apartment Refurbishment

VLP Apartment By Pascali Semerdjian Arquitetos - Sheet3It soon became clear to us that this space should be an architecturally important volume and that it should be the spirit of the project. The second was that the living room had a lower ceiling in most of it´s area because of the building structure. So, we redefined this perimeter in order to improve the circulation of the apartment, as well as to make that lowered living room a cozy space.

VLP Apartment By Pascali Semerdjian Arquitetos - Sheet4The White Volume in the apartment´s Entrance shelters a wood closet with copper tray, so the owners can leave keys and small objects there right after they arrive. On the other face of this volume, looking to the dining room, is the bar, made of marble and mirror. The wooden countertop right in front of it hosts a removable metal cooler for cold drinks. There, people can sit and gather in a more unpretentious way.

VLP Apartment By Pascali Semerdjian Arquitetos - Sheet6Much of the original structural elements of the Apartment are in apparent concrete. In contrast to this material, we sought the use of demolition wood on the floor. In this way, the lowered living room for example, had its design even more reinforced, becoming detached of the rest of the apartment as well. We tried to separate some volumes like the Bar and Library of the main structure in order to reinforce them as architectonic elements and to work them as indirect lighting sources in the apartment.

All pieces of fixed furniture were created and detailled by the office such as the sideboard, sofa and side tables and television shelf.

Permeated by walls filled by books and wood and copper shelves, a small office/studio is in the heart of the library volume.

VLP Apartment By Pascali Semerdjian Arquitetos - Sheet8The intimate areas have also been carefully designed through the search for new solutions for the project, as is the case of the main bathroom countertop which is suspended by a copper structure.

The decoration and furniture was also signed by the Studio.

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment