Project Description: The site is a hilltop in Atherton, accessed via the winding Ridgeview Drive, ending in a circular cul de sac. The entry gate is framed by a concrete wall from which the house number, 96, is incised. Once inside, views in other directions unfold, and in the distance, the skyline of San Francisco framed by the entry canopy.

Architect: Natoma Architects
Project Name: OZ House
Project Location: Atherton, California
Program: 2 story and basement single family residence with pool house, guest house and garages
Completion Date: January, 2017

Project Team: Stanley Saitowitz  –  Stanley Saitowitz / Natoma Architects
Neil KayeStanley – Saitowitz / Natoma Architects
Michael Luke –  Stanley Saitowitz / Natoma Architects
Steven Sanchez – Stanley Saitowitz / Natoma Architects
GENERAL CONTRACTOR: David Warner – Redhorse Constructors, I;nc.
PROJECT/CONSTRUCTION MANAGER:  David Warner – Redhorse Constructors, Inc.
INTERIORS: Stanley Saitowitz – Stanley Saitowitz / Natoma Architects
PLANNING
DEVELOPER: Withheld
CIVIL ENGINEER: PETE CARLINO – Lea & Braze Engineering Inc
STRUCTURAL: Peter Yu – Yu Structural Engineers
MECHANICAL: MATT REISTETTER – Monterey Energy Group
ELECTRICAL: Elaine Shishima – Techlinea Inc.
PLUMBING: ABE STALLCUP – Monterey Energy Group
LIGHTING: Anna Kondolf  –  Anna Kondolf Lighting Design
ACOUSTICS
AUDIO VISUAL: Cliff Roepke – Site and Sounds
RENDERING: Stanley Saitowitz – Stanley Saitowitz / Natoma Architects
MODEL CONSTRUCTION: Stanley Saitowitz – Stanley Saitowitz / Natoma Architects
PHOTOGRAPHY:  Bruce Damonte – Bruce Damonte

OZ Residence By Natoma Architects

Two L shapes bars balance on top of each other creating courts and overhangs, defining indoor and outdoor spaces with bridges and cantilevers. Services are solid elements which comb the space with walls of mechanism and storage floating within the open lines of the bars.

OZ Residence By Natoma Architects

The basement is for family play and casual entertaining, opening to a large grassed area below. A light court carved into the ground illuminates the other side of the L. Above is the main level for formal entertaining which cantilevers over the basement and looks to the city view. Dining, kitchen and family areas are in the other leg of the L, where stairs go up to the bedroom L, inverted and floating above. The leg facing the city view is the master, cantilevered over the wing below creating an outdoor room, the other leg are four children’s suites, connected by an office, sitting area and laundry, and bridging a void below which connects to the garages.

OZ Residence By Natoma Architects

The house is a reduced expression of sheer material and absolute form where connections and inter-sections are minimized to non-existence, cast almost of a single piece, like an iPhone.

OZ Residence By Natoma Architects

The building threads and weaves, making holes in things, or making things that make holes in things that are not. The bars twist and fold, cross and loop, bridge and divide. At the intersections are vertical connections. These abstract geologies do not impose, but expose, expanding the realm of space and diminishing the role of form.

OZ Residence By Natoma Architects

The interest is in transparency and lightness contrasted with solidity and mass, folded on themselves, slipping and sliding through space as they frame and connect.


Natoma Architects

Write A Comment