The apartment is located in the Esquilino neighborhood in Rome, a famous district of the historic center, that had an  ancient urbanization whose persistence was suffocated in 1870, when, after the unification of Italy, it became the neighborhood of the new bourgeoisie.

Studio Name: La Macchina Studio
Design Team: Gianni Puri, Enrica Siracusa
Year:  2019
Location: Rome, Italy
Photography Credits: Matteo Rosco

Lancillotto By La Macchina Studio - Sheet1
©Matteo Rosco

The building in which the apartment is located dates back to the early twentieth century and was built in load-bearing walls and iron beams that did not allow any planimetric variation. However, the subdivision of the spaces was already to be considered optimal.

We are welcomed by a large entrance hall, typical of the apartments built in those years, which we wanted to treat as the spearhead of the house, inserting valuable furniture such as the walnut sideboard by Silvio Coppola for Bernini, in the smaller version, while the cabinet, in its largest version, was placed in the dining room.

Lancillotto By La Macchina Studio - Sheet3
©Matteo Rosco

For the furnishings, a careful search was made between auctions and furniture retailers to be able to find all original pieces.

For the dining room was chosen, the table Valmarana by Carlo Scarpa in oak veneer and solid ash. On the walls are some souvenirs that the couple bought during their travels in Asia.

The conversation room has a more pop flavor. Elements of different nature have been inserted and coexist toghether, forming an environment eclectic with a super-colorful taste.

Lancillotto By La Macchina Studio - Sheet4
©Matteo Rosco

The sofas are original pieces from the 70s by the Frighetto company, the yellow A’dammer cabinet by Pastoe helps to verticalize the image of the room, together with the Nuvola Rossa bookcase by Vico Magistretti, produced by Cassina and the iconic Parentesi lamp by Castiglioni and Manzù for Flos.

The light blue pouf by Baleri and the Cherry lamp by Petite Friture introduce a playful note that animates the space.

The bedroom is located in the most intimate and quiet part of the house overlooking the internal courtyard. The space is collected and consists of a few elements: the bed, the antique wrought iron chandelier and the Chinese cabinet, called the bride’s cabinet, as well as a privileged point for observation by the cat Lancillotto.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment