In the project the attic apartment of an apartment house was expanded by an additional room. The apartment is conformed over 2 floors. On the upper floor there are the living-room and the kitchen, on the lower the bedrooms.

DACHGECHOSSUMBAU
Studio Name: Philipp Kammerer Architekt
Area: 90m2
Year: 2016
Location: Brixen – Italy
Photography Credits: Fotos token by the Architect

Dachgeschossausbau By Philipp Kammerer - Sheet3
©Philipp Kammerer Architekt

Due to the client’s whish that the  extension should meet several uses, this expansion was consciously left without precise function.

The additional space must therefore be able to accommodate various functions such as (guest room, study, office). The furniture is integrated into the wall element of the new timber construction. It contains the required areas for wardrobe, storage space and open shelf.

Dachgeschossausbau By Philipp Kammerer - Sheet4
©Philipp Kammerer Architekt

There is also an empty, reduced space that can be used by the user in various forms and  is currently used as an office.

In order to provide a suitable answer to the problem of the high density of the residential complex and to meet the desire for privacy, it was necessary to pre-construct an introverted volume. The new construction backs up to the front edge of the terrace, creating a new access to the residential unit. Apart from the lateral access, the extension has no opening to the outside.

©Philipp Kammerer Architekt

Care was taken to keep the existing structure as far as possible. Only the sloping part of the roof had to be demolished and rebuilt. A new design of prefabricated mass timber construction elements. The rest of the roof was maintained.

Dachgeschossausbau By Philipp Kammerer - Sheet2
©Philipp Kammerer Architekt

Between the existing living room and the new room, the roof is cut out. The courtyard provides the interior with daylight and serves as an organizational element in the open space floor plan of the residence. The visual relations between the public living functions and the new space can be controlled by the user thus providing a buffer between the private building and the public housing functions.

The intervention is perceptible from the inside. The new wood and concrete components were left untreated.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment