The Gym Loft is situated in the former gymnastics building of an early 20th century school complex in Rotterdam North, the Netherlands. Eklund_terbeek architects were responsible for the transformation of the dilapidated buildings into seven unique homes.

Project: GYM LOFT
Location: Rotterdam, the Netherlands
Year: 2019
Design (architecture, interior): eklund_terbeek architects, Rotterdam
Project architects: Jenny Eklund, Dominique ter Beek
Construction: IMD, Rotterdam
Contractor: BDS, Oud Alblas
Fixed furniture: Vink Betimmeringen, Ridderkerk
Text: eklund_terbeek architects
Photography: ©René de Wit
www.eklundterbeek.com
[email protected]

Gym Loft By Eklund_terbeek - Sheet2
©René de Wit

This loft-like apartment, for a creative family involved with dance and theatre, occupies the ground floor gym room and its adjacent service spaces. Its spatial organization is largely determined by the limitations of the site in terms of light and privacy. Three sides are facing the public domain and due to the preservation of a large existing mural on the side façade, the possibilities for adding windows were limited.

Gym Loft By Eklund_terbeek - Sheet5
©René de Wit

An extension from the 1970ies is demolished to make room for a small garden and make it possible to add a series of new openings. Directly connected to the garden the kitchen and a small lounge area are situated. The large open living space is positioned by the main original feature of the building; the set of monumental arched windows. A closed volume in the open space contains the private rooms.

Gym Loft By Eklund_terbeek - Sheet7
©René de Wit

The children’s quarter on the ground floor has two separate, partly double height bedrooms and a shared walk-through playroom and bathroom. On top of the children’s area the calm and secluded master bedroom with en-suite bathroom is situated. This entresol level is accessed from the living room via a podium and a monumental floating stairs. A smaller hidden staircase behind the kitchen provides a secondary access route and enables a three dimensional circular promenade through the apartment.

Gym Loft By Eklund_terbeek - Sheet9
©René de Wit

The exceptional dimensions of the space required a few large gestures. The original beams have been exaggerated in size, and together with the balcony, the podium and the kitchen island they form a dynamic composition of horizontal elements that tie the different parts of the home together, emphasize sightlines and encourage movement through the space. The materialization of the apartment is characterized by a light and minimal colour scheme with a few graphic accents. Walls, ceiling and beams are rendered white and the ceiling is partly clad in sound absorbing plasterboards which add texture and give the large space a pleasant acoustic. Interior elements in oak wood such as the floating stairs and the wall panels provide warmth and a sense of continuity. The long kitchen island with its white carrara marble countertop adds subtle shades of white and light grey. Upstairs the oak floor of the master bedroom is complemented by travertine marble in the bathroom.


eklund_terbeek

eklund_terbeek is a broadly oriented architectural practice, directed by co-founders Jenny Eklund and Dominique ter Beek. From its base in Rotterdam eklund_terbeek works in architecture on every scale – from strategic urban planning to buildings, interiors and furniture design. Special areas of expertise include transformation of existing buildings and spaces, architecture for education and care and residential design. Examples of recent work are a Children’s Eye Centre for the Rotterdam Eye Hospital, the Makerspace in Rotterdam Delfshaven and the transformation of two early 20th century school buildings into a series of unique apartments.

In the work of eklund_terbeek, the specific conditions of each individual project serve as a starting point for creating architecture that engages in a dialogue with its context, yet has a strong identity of its own.  Eklund_terbeek believes in architecture with character that stimulates interpretation and creates space for activity and interaction. Aiming for the essence of every assignment, eklund_terbeek favours clear concepts with a strong internal logic. They serve as an organizing principle throughout the design process. Recurrent in the work is a focus on atmosphere, balance and the dynamic experience of space. Next to fulfilling programmatic, technical and economical demands, eklund_terbeek aims to create architecture which is relevant, beautiful and make life a little bit more enjoyable.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment