This apartment, located in an early 1900s building in the heart of Porta Venezia in Milan, is the Milanese pied-à-terre of an Italian couple living abroad.

Dooor – folding door
Quadro Rubinetterie – bathroom and kitchen tap
Marmi Scala – shower covering
Design Republic – Ugo sofa
Kriptonite crossing – shelving system
Arper – Nuur table
Flos Frisbi – lighting
Location: Milano, MI
Preliminary and fnal designs, construction site supervision
collaborators: Claudia Begni, Marzia Colombo
Client: Private
Imprese
Opere edili: Ofstage, Milano (MI)
Falegnameria su misura: Arredo 90 snc, Limbiate (MI)
Photographer: Simone Bossi photographer

Walnut Flat By Studio Wok - Sheet1
©Simone Bossi photographer

The renovation project is poised between the research for a contemporary space and the intent to enhance the history and soul of the apartment; the tension and the dialogue between these elements are the hall- marks of the intervention.

The memory of the original house has been preserved with two precise interventions. A suspended ceiling system has been inserted to retrace the sediment of the old walls and, on the foor, the original herringbone parquet has been restored and completed. The result is a grid that discreetly identifes the diferent life environments of the apartment.

Walnut Flat By Studio Wok - Sheet4
©Simone Bossi photographer

Two sculptural volumes in wood, Canaletto walnut essence, divide the space delimiting the functional areas and, being double-sided, relating to the diferent environments they face on. An integrated sliding door system allows to separate the rooms creating new scenarios inside the house.

The frst device accommodates a wardrobe towards the master bedroom and presents itself in all its three- dimensionality towards the living room, hosting a bookcase. The second one, beyond containing systems, wardrobes and shelves towards the entrance, leads the eye towards the living area thanks to a graphic pat- tern of crosses that works as a fexible exposition system.

Walnut Flat By Studio Wok - Sheet6
©Simone Bossi photographer

The last scenario is the large inhabited wall containing the kitchen, the wardrobes and a folding bed which, if necessary, transforms the study into a bedroom for guests. Within this neutral volume the large insert in green Guatemala marble characterizing the kitchen emerges.

Once the volume of the bathroom was defned, the frst operation was to free the foor plan of the house from all its internal walls. The inhabited space is then no longer divided into small rooms, but confgures itself as a single fuid environment that intercepts the light entering from all the windows of the house, ex- posed in diferent directions.

 

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment