We all have things we are passionate about. When you have the opportunity to work closely with a client who shares your passion for design and architecture it opens up new avenues for expression. This exciting collaboration allowed for a certain freedom for both architect and client to convey a personal design language and to ensure that this language be applied to both the architecture and interior design.

Project Name: Lavender Bay
Studio Name: Architecture Saville Isaacs
Location: Lavender Bay, Australia
Photography: Kata Bayer
Completion date: 2019
Building levels: 4

 Lavender Bay By Architecture Saville Isaacs - Sheet1
Dining Space ©Kata Bayer

It isn’t often when an architect is given the opportunity to work so closely and collaboratively with a client. The project interiors were designed in collaboration with Linda Morrice of Lavender Bay Interiors who was the client for the project.

An ongoing approach of Architecture Saville Isaacs is to seek to express each element and material honestly and to emphasise its tactile qualities. Every junction is thoughtfully detailed to clearly define and express the different materials allowing the comprehension of the structures and construction.

Lavender Bay By Architecture Saville Isaacs - Sheet2
Kitchen ©Kata Bayer

The House presents a rectilinear off-form concrete frame from which ‘extrudes’ an exposed steel box framing the expansive glazing. The steel plate surrounds to openings and balcony edges counterbalance the masonry masses, acting as ‘blinkers’ for privacy from the street and focusing views from within.

The house is situated on the solid base of the heritage stone street wall, relieved by the landscaped entry court. Contemporary, modern interiors extrapolate the external materials of off-form concrete, steel plate, painted recycled brick.

Lavender Bay By Architecture Saville Isaacs - Sheet3
Bedroom ©Kata Bayer

Light, natural and artificial, sculpts the space accentuating the textural qualities of the materials. Brass is used as a highlight, adding depth and contrast: handrails, shadowlines, door handles, light fittings – polished, brushed, knurled, patinated.

As a result of tireless hours of design teamwork and collaboration, a level of trust is built both ways between the Architect and the Client as Interior Designer. A fully engaged understanding of the overall design concept is expressed from each structural element through to each junction and accentuated by each fitting and furnishing.

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment