The new “Espai Rives” is placed in one of the former sheds used as support spaces of the main railway station of València (Northen Station).

LOCATION: Nave 3 del Parque Central, València (Spain)
ARCHITECTS: CONTELL-MARTÍNEZ ARQUITECTOS
CLIENT: Ayuntamiento de València (Town hall of València)
QUANTITY SURVEYOR: Vicente Sevila Pastor
STRUCTURE: Francisco Javier Cases Beltrán
SV ENGINEERING: Leing S.L.
CONTRACTOR: Contratas Vilor S.L.
FLOOR AREA: 604,76 m²
PHOTOGRAPHS: Mariela Apollonio

New Cultural Hall in a Former Locomotive Shed in Valencia’s Central Park (SPAIN) By CONTELL-MARTÍNEZ ARQUITECTOS - Sheet5
©Mariela Apollonio

Part of the former railway tracks bay was transformed into a park. The shed is located in this new Central Park as an urban cultural facility.

This cultural and multipurpose center has to respond to different city demands on various scales. Firstly, the shed has to accommodate different cultural activities with different layouts as small theater productions, dance performances or exhibitions. For this reason the main space is occupied by an extensive folding platform landscape that can be adapted to the different requested situations.

New Cultural Hall in a Former Locomotive Shed in Valencia’s Central Park (SPAIN) By CONTELL-MARTÍNEZ ARQUITECTOS - Sheet7
©Mariela Apollonio

Looking at the main space, there is an open surface that can be used together with this one or separately, placing activities with different formats. In this way, the shed also contains a small room that can accommodate independent activities running together with the main ones. Thanks to this, the cultural facility responds to a double scale: the city scale and the neighborhood scale.

New Cultural Hall in a Former Locomotive Shed in Valencia’s Central Park (SPAIN) By CONTELL-MARTÍNEZ ARQUITECTOS - Sheet9
©Mariela Apollonio

In order to allow this multiplicity of activities, a continuous perimeter furniture is placed. This element is understood as a complex container that aims to give acoustic conditions in the naked space, transforms into the lockers, the hall desk, the storage room, the changing rooms or even breaks down into moving walls as exhibition holders. The whole elements placed in the shed don’t pervert the original continuous space.

©Mariela Apollonio

The building works with geothermal energy and is mainly constructed with stock steel sheets from a near material warehouse taking into account its dimensions in the design process in order to reduce the construction waste and reaching a low carbon footprint.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment