The main architectural idea of the building –  “Break”

In the glazed part that opens, the main entrance is welcomed, centered on the axis of the fracture, interpreting the portico of the house in front.

Studio Name: 4 PLIUS architects
Design Team: D.Trainauskas, D.Baliukevičius, S.Tauraitė
Area: 1100 m2
Year: 2020
Location: Vilnius, Lithuania
Consultants:
Photography Credits: S.Linkevičius

House On Polocko STR By 4 PLIUS architects - Sheet1
©S.Linkevičius

Due to the lack of space on the plot, on the underground floor, there is a parking lot, which is accessed by  elevator.

House On Polocko STR By 4 PLIUS architects - Sheet2
©S.Linkevičius

On the first, basement floor, recessed into the slope, commercial premises are planned – the company’s office, and the upper floors are intended for residential use: on each floor there is an apartment.

©S.Linkevičius

As the plot rises on a steep slope and the difference in height between the upper and lower parts is as much as 7 m, the intended terrace to the south is more reminiscent of the master’s bridge, but provides the desired privacy for an apartment on the second floor.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment