The New Mazda Headquarters seeks to create and incorporate the latest thinking in workplace design and flexible environments to achieve outstanding cultural and environmental design outcomes for the clients.

Project Name: Mazda Headquarters
Studio Name: Cox Architecture
Location:
Melbourne, Australia
Photography: Peter Clarke

Mazda Headquarters by Cox Architecture - Sheet1
Exterior View ©Peter Clarke

The design subverts the metaphor of a seemingly bland, ‘typical’ black timber box. The focal point or heart is addressed by use of a ‘town square’ and ‘street’ that create a centre of gravity and activated line of sight that runs the length of the workspace.

Mazda Headquarters by Cox Architecture - Sheet2
Rear view ©Peter Clarke

The unique requirement of a workshop and the historic separation of such ‘dirty’ environments from white collar areas provided the opportunity to reframe the workshop as a surgical and dramatic space; where computers, machinery and human skill combine to perfectly manifest Mazda’s brand.

Mazda Headquarters by Cox Architecture - Sheet3
Workstation ©Peter Clarke

The organic and human qualities of the town square, the ‘street’ and activated workshop were realised in a series of curvaceous forms, vertically and horizontally linking a series of light-filled, functionally-driven enclaves.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment