Drawing inspiration from the tall, singular volumes of the ubiquitous oast houses local to the area, this studio in Battle, near Hastings, comprises a tall timber framed volume with a semi-buried brick base.

Studio Name: Inglis Badrashi Loddo
Design Team: Jamal Badrashi, Patrick Inglis, Kim Loddo
Area: 72m2
Year: 2002
Location: Battle, East Sussex.

Consultants:
Structural Engineer Price & Myers
Sustainability – Price & Myers
Photography Credits: David Grandorge

Friars Halt by Inglis Badrashi Loddo - Sheet2
©David Grandorge

The simple ‘oast-like’ form is distorted, skewed towards the north light and away from the neighbouring lane and adjacent house. A tall, seven metre high timber-framed glazed elevation opens the studio to the garden, whilst the brick base houses a double garage accessed from the lane to the rear.

Friars Halt by Inglis Badrashi Loddo - Sheet5
©David Grandorge

The pyramidal roof is designed as three composite plates, tied with steel to allow the upper volume to rest on 4 steel posts. A band of frameless glazing separates the roof from the base. Materials are a handmade ‘tudor’ stock brick burnt to almost black, and reclaimed clay peg tiles (similar in tone to the brick). The timber windows are stained black to bring a consistent dark tone to the exterior, whilst on the interior finishes are pale –  whitewashed timber rafters and sarking boards.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment