This residence on a 300 sq. yard plot was designed using a play of volumes, strip windows and an MS element that would define the stepped form of the building. Built in a neighbourhood of plotted developments the house follows strict bye-laws and works around them to create an array of interesting spaces, covered as well as semi covered while at the same time maintaining FAR and height constraints.

Studio Name: Forum Architecture
Design Team: Jensil John, Suparna Ghosh, Abhishek Khanna
Area: 8000 Sq.ft.
Year: 2015
Location: Gurugram
Consultants:
Structure : Agroa Consultants
MEP :
Photography Credits: Jensil John

Jain Residence - Single Family Home in Gurgaon by Forum Architecture - Sheet2
©Jensil John

Each room is supplemented with a semi open adjacent space that is worked into the elevation of the building. The use of Indian stones for the façade are married with a contemporary trellis element. The most obvious mass of the yellow stone clad block is lightened by corner strip windows that form an interesting connection with the outside and create an aesthetic elevational feature. The trellis runs along the verticality of the building and helps create the subtle enclosures that define the entrance, the balcony as well as ties together the terrace roof garden mass with that of the remaining building.

Jain Residence - Single Family Home in Gurgaon by Forum Architecture - Sheet3
©Jensil John

The internal staircase is designed as an MS structure with open treads supported on the surrounding walls. The staircase which runs from basement up 3 floors feels light and creates a simple and elegant vertical transition.

The spatial planning of the residence provides for a basement party hall, living/dining spaces, kitchen, 4 bedrooms and a recreational space on the 2nd floor with a terrace garden. A sunken court adjacent to the basement brings in ample light to the lower space and works as a visual green relief from both the basement as well as the ground floor.

©Jensil John

A service passage is incorporated in the basement that connects the front of the plot to the service staircase behind that leads to the servants quarters on the terrace level thereby creating a functional divide between the house and service areas for privacy and independent use. Rooms are spacious with adjoining dressers and toilets each designed specifically as per the end user.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment