Renovation of a 1954 bungalow home in Tempe, Arizona. A tight budget necessitates simplicity, efficiency.

A large central courtyard. A flexible, transformable house.

Project Name -Cedar Street Residence
Studio Name -coLAB studio, llc
Project size– 2222 ft2
Site size – 10400 ft2
Completion date– 2010
Building Level – 1
Location– Tempe, Arizona, United States
Photography– Mark Boisclair, Bill Timmerman

Cedar Street Residence by coLAB studio, llc - Sheet4
©Mark Boisclair, Bill Timmerman

The existing house: Gutted. Three new walls positioned. Four mobile wardrobes added, each with a built-in door. Bedrooms may be created or taken away as needed. Re-used steel frames and decking create new entry and patios.

Cedar Street Residence by coLAB studio, llc - Sheet9
©Mark Boisclair, Bill Timmerman

The addition: Mobile millwork separates the great room (kitchen, dining, living) from studio. When entertaining, the millwork moves east to create a 1000 SF dining/living space. If the studio grows, the millwork moves west. Multiple locations for power/data/speaker connections in the floor for millwork placement.

Cedar Street Residence by coLAB studio, llc - Sheet7
©Mark Boisclair, Bill Timmerman

Operable shade along the south façade reduces heat gain and balances light each day, becomes a giant lantern for the courtyard each night.

All spaces view into courtyard surrounded by translucent, reflective glass. Surrounding landscape paints shadows on glazing each day, courtyard expands to infinity each night.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment